Revija Reporter
Slovenija

Za Janšo ležijo koronatrupla. Iztekajoče 2020 je za Slovenijo najbolj porazno po nastanku države leta 1991!

Maja Sunčič

11. dec. 2020 6:00

Deli na:

Dr. Maja Sunčič

Primož Lavre

Bilanca Janševega leta 2020 je katastrofalna: kopičijo se koronatrupla, v državi vladajo malodane izredne razmere, zadolženi smo do grla, gospodarstvu grozi val stečajev in brezposelnost, omejene so nam temeljne svoboščine. Janšev model reševanja koronakrize je poden od podna in za takšno katastrofalno stanje v državi je najbolj odgovoren tisti, ki je na oblasti – predsednik vlade Janša!

Kljub številnim represivnim ukrepom »lockdowna« je Slovenija pod Janšo v drugem valu koronakrize med neslavnimi rekorderkami po številu dnevno potrjenih okužb na milijon prebivalcev. V nasprotju s številnimi državami EU se v Sloveniji krivulja dnevno potrjenih okužb ni obrnila navzdol. Tudi po številu umrlih za korono na milijon prebivalcev v drugem valu je Slovenija med neslavnimi rekorderkami (Our World in Data). Po vsemu temu Janša še kar naprej lajna svoje in obtožuje vse okoli sebe, da so krivi za porazno stanje v državi.

Poglejmo dejstva o Janševi odgovornosti za eksplozijo epidemije v drugem valu. Danes že ptički čivkajo, da je Janša v drugem valu zamudil s pravočasnimi ukrepi. Namesto da bi Janša poleti sledil zgledu Italije in še pravočasno ukrepal proti širjenju virusa iz nekaterih južnih držav, je raje slavil »zmago« iz prvega vala nad koronavirusom, ki jo je razglasil 1. junija s preletom letal Nata. Janša se je pri spopadu s koronavirusom v prvem valu tako globoko vživel v vojne čase iz osamosvojitvenega obdobja, da je v prvih dneh prevzema vlade vlekel celo vzporednice med vojno za Slovenijo 1991 in spopadom z virusom. Ob preletu Natovih letal so Janši njegova medijska trobila pela hvalnice, da je Oxford Janševi vladi namenil 100 od 100 točk za ukrepe v boju s koronavirusom, medtem ko so desni »razumniki« pisali pisma podpore vladi in napadali »žleht jezike«. Zdaj pa so tiho kot riti!

Janševa pijanost od slavljenja zmage nad virusom v prvem valu koronakrize je tudi glavni razlog, da sta Janša in z njimi vsa Slovenija velika poraženca spopada z virusom v drugem valu krize. Če bi namreč Janša poleti pravočasno ukrepal proti vnovičnemu naraščanju številu okužb, potem seveda ne bi mogel več slaviti zmage nad koronavirusom in bi moral javno priznati, da vojne z virusom ni dobil, ampak izgubil. Tega pa seveda Janša ni mogel narediti, saj je za vsakega »generala« največja blamaža, da v evforiji zmage javno prizna poraz!

Od jeseni dalje prebivalci Slovenije zaradi takšne Janševe drže plačujemo zelo visoko ceno, saj smo se v drugem valu koronakrize uvrstili med države, ki so največje poraženke spopada z virusom. Streznitev Janše od pijanosti nad njegovo pirovo zmago v prvem valu koronakrize je preprosto trajala predlogo. Cena, ki jo plačujemo danes, je ogromna. Ekonomski stroški so vrtoglavi, saj se bo Janševa vlada samo v enem letu zadolžila za težke milijarde evrov! Da ne govorimo o številu trupel zaradi korone, o katerih vsak dan poročajo mediji.

Ob Janši je med prvimi in najbolj odgovornimi za koronapolomijo tudi Desusov minister za zdravje Tomaž Gantar, saj se je celo poletje ukvarjal s političnimi zdrahami v Desusu in rezanjem Pivčeve, ne s koronakrizo. Ko je Pivčeva jeseni končno letela z vrha Desusa, je postal minister Gantar v zvezi z koronakrizo nenadoma hiperaktiven. Zdaj celo izsiljuje celo državo z popolnim »lockdownom« in bi zaprl kar celo gospodarstvo. Hkrati se v intervjujih hvali, kako baje super dela kot minister za zdravje. A res? Po kakšnem kriteriju pa? Po vse večjem številu koronatrupel? Saj se Gantarjevo ministrstvo ne imenuje ministrstvo za trupla in bolezen, ampak za zdravje!

Še več, Janševa vlada je v začetku maja objavila več kot 80 stransko poročilo o prvem valu koronakrize, v katerem je odkrito obtožila prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca nevestnega ravnanja, ker v začetku prvega vala ni pravočasno zaprl meje z Italijo. Povsem enako nevestno je ravnal Janša v začetku drugega vala koronakrize, ker je poleti zaspal na lovorikah pirove zmage nad koronavirusom in ni pravočasno sprejel omejitvenih ukrepov, medtem ko se je minister Gantar namesto z zagotavljanjem zdravja vsem državljanom raje ukvarjal s strankarskimi zdrahami Desusa in rušenjem Pivčeve. Zdaj pa smo, kjer smo! Janša bi moral Gantarja že zdavnaj odstaviti, vendar ga seveda ni in ga tudi ne bo, ker bi s tem odstavil samega sebe. Janši pa je oblast ljubša kot vse drugo na svetu, tudi od zdravja sodržavljanov!

V prvem valu koronakrize smo v Sloveniji imeli zanemarljivo število novookuženih v primerjavi z drugim valom, krivdo za to sta Janša in njegova vlada tedaj pripisali Šarcu, sledila je celo ovadba zoper Šarca. V drugem valu je število okuženih astronomsko, tudi po dva tisoč novookuženih na dan. Po številu mrtvih na milijon prebivalcev pa smo v samem svetovnem vrhu. In kdo je po Janši zdaj kriv za vse te neslavne rekorde Slovenije? Ne Janša, kakopak! Janša in njegovi mediji obtožujejo prebivalce Slovenije, medije, opozicijo in protestnike, da so krivi za kolaps zaradi epidemije. Samo da Janša ni nikoli za nič kriv. Njemu so za vse vedno krivi drugi!

Ob junijskem preletu letal Nata in slavljenju pirove zmage na virusom se je Janša že videl v podobi zmagovalca v vojni z virusom, kot je bil nekoč zmagovalec nad JLA. V resnici Janša v letu 2020 ne bo šel v zgodovino kot zmagovalec v vojni s korono, ampak kot velik poraženec. Zaradi njega imamo namesto veselega žalostni december in bomo za tridesetletnico samostojnosti vstopili v najbolj nesrečno novo leto Slovenije.