testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z zakonom prepovedani plastični proizvodi za enkratno uporabo

Deli na:
Z zakonom prepovedani plastični proizvodi za enkratno uporabo

Plastična embalaža. - Foto: Nataša Juhnov

DZ je včeraj s 84 glasovi za sprejel zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg, ki ga je v obravnavo v DZ predložila skupina poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper (SAB). Cilj je zmanjšati odvrženo embalažo in posledično pozitivno vplivati na zdravje ljudi.

"Pripravili smo zakon z namenom preprečevanja nastajanja odpadkov za enkratno in kratkotrajno uporabo, s katerim bi zmanjšali vpliv na okolje in posledično pozitivno vplivali na zdravje ljudi," je v torkovi razpravi v imenu predlagateljev dejal Andrej Rajh (SAB). "Z zakonom naslavljamo pomembne ekološke probleme in izzive, hkrati pa tlakujemo pot nastanku krožnega gospodarstva, zero waste strategije, naslavljamo možnost in pospešujemo recikliranje, spodbujamo ponovno uporabo in spreminjamo potrošniške navade," je dodal danes.

V skladu z zakonom, ki so ga poslanci potrdili soglasno, bo v Sloveniji prepovedano dajati na trg proizvode iz oksorazgradljive plastike in plastične proizvode za enkratno uporabo. Gre za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov ter posode za živila iz ekspandiranega polistirena. Prav tako bodo prepovedani lončki in vsebniki za pijačo iz ekspandiranega polistirena.



Tretje branje zakonskega besedila je DZ opravil v torek, ko so mu podporo napovedali v vseh poslanskih skupinah, pri čemer so opozarjali na škodljivost teh izdelkov za okolje in zdravje ljudi. "Utapljamo se v plastiki, ki je je iz dneva v dan več na trgovskih policah," je dejal Dušan Šiško (SNS). Plastične izdelke naj se čim prej nadomesti z alternativnimi in cenovno dostopnimi proizvodi, je pozval.

"Otrokom in vnukom moramo zapustiti boljši svet, kot smo ga prejeli," pa je menil Ivan Hršak (DeSUS). Ob tem je opozoril, da bo treba na seznam prepovedanih plastičnih proizvodov dodati še druge.