Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z vojaškimi častmi slovo od Stanovnika na ljubljanskih Žalah

Deli na:
Z vojaškimi častmi slovo od Stanovnika na ljubljanskih Žalah

Foto: Bobo

Na ljubljanskem pokopališču se bodo danes z vojaškimi častmi poslovili od nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika. Pogreba se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Od 10. do 12. ure po v preddverju predsedniške palače še odprta žalna knjiga.

Stanovnik, ki je umrl v 98. letu starosti, je bil med vojno partizan, kasneje pa je deloval na mnogih položajih, tudi v Združenih narodih. Ob osamosvajanju Slovenije je bil predsednik predsedstva in takrat se ga je prijel vzdevek oče naroda. Slovel je kot odličen retorik, v spominu pa bodo ostali tudi njegovi značilni košati beli brki.

Predsednik republike Borut Pahor je ob Stanovnikovi smrti zapisal, da bo ostal v spominu kot pomembna osebnost svojega časa. Predsednik DZ Dejan Židan je izpostavil njegovo zavzemanje za vrednote narodnoosvobodilnega boja. Nekdanji predsednik republike Milan Kučan pa je ocenil, da se je poslovil velik človek in ena najsvetlejših osebnosti njegove generacije.

Od Stanovnika se bodo po predhodnem soglasju svojcev poslovili z vojaškimi častmi, do česar je upravičen, ker je nosilec odlikovanja Zlati častni znak svobode Republike Slovenije, ki ga je prejel leta 2002, so za STA pojasnili v predsednikovem uradu. Na pogrebu bosta prisotna garda Slovenske vojske in policijski orkester.

Že v sredo so se Stanovniku z žalno sejo poklonili v mestnem svetu ljubljanske občine in Zvezi združenj borcev za vrednote NOB.