zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z Janšo je "razkuževala" Triglav, zdaj je s Pahorjem tekla okoli Bleda

Deli na:
Z Janšo je "razkuževala" Triglav, zdaj je s Pahorjem tekla okoli Bleda

Katalin Novák in Borut Pahor tečeta na Bledu - Foto: Twitter/Katalin Novák

Na povabilo predsednika Boruta Pahorja se bo danes v Sloveniji mudila novoizvoljena predsednica Madžarske Katalin Novak. Gre za njen prvi uradni obisk v Sloveniji, v državo pa je sicer prispela že v četrtek. Pahor in Novakova bosta spregovorila o bilateralnih odnosih, širitvi EU na Zahodni Balkan in drugih aktualnih vprašanjih.

Odnosi med Slovenijo in Madžarsko so prijateljski, državi pa povezuje zlasti obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področjih gospodarstva, prometne in energetske infrastrukture, turizma in kulture, so ob tem sporočili iz urada predsednika. Reden dialog med državama se kaže v visoki dinamiki obiskov na najvišji politični ravni, kar vključuje tudi redne stike na ravni predsednikov držav.

Predsednik Pahor in predsednica Novak bosta v pogovorih izmenjala poglede na bilateralne odnose med Slovenijo in Madžarsko, dinamiko gospodarskega sodelovanja in dvostranskih projektov, rezultate zadnjega vrha pobude Tri morja ter njen prihodnji razvoj, situacijo na Zahodnem Balkanu v kontekstu širitve evroatlantskih integracij ter dodelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini za članstvo v EU.

Z Janšo je lani "razkuževala" Triglav, zdaj je Katalin Novak postala predsednica Madžarske

Posvetila se bosta tudi razmeram v Ukrajini in s tem povezanim vprašanjem varnostne strukture v Evropi, prehranski in energetski varnosti, zeleni in družinski politiki ter položaju in pravicam slovenske in madžarske narodne skupnosti na narodnostno mešanih področjih.

Uradni obisk Novakove v Sloveniji se bo zaključil v Lendavi z odprtjem prenovljene hiše madžarske samoupravne narodne skupnosti. V sklopu odprtja v Lendavi se bosta predsednik in predsednica srečala s predstavniki slovenske in madžarske narodne skupnosti na obeh straneh meje.

Pahor in Novakova sta se prvič srečala ob robu vrha pobude Tri morja v Rigi, kjer sta se tudi dogovorila za njen obisk v Sloveniji. Obenem sta se dogovorila, da bosta skupaj tekla okrog Blejskega jezera, kar sta tudi storila v četrtek, na predvečer uradnega obiska madžarske predsednice.

Med obiskom Slovenije se bo Novakova srečala še s predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.