pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z imenovanjem Pirc Musarjeve se lahko zaplete

Deli na:
Z imenovanjem Pirc Musarjeve se lahko zaplete

Foto: Bobo

Potem ko je programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v ponedeljek za novo generalno direktorico zavoda imenoval Natašo Pirc Musar, je na vidiku zaplet, ki bi njeno imenovanje lahko postavil pod vprašaj. Sodišče naj bi namreč v kratkem odločilo o zakonitosti volitev članov programskega sveta in nadzornega sveta RTVS iz vrst zaposlenih.

Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev namreč pred delovnim in socialnim sodiščem izpodbija zakonitost volitev treh članov programskega sveta in dveh članov nadzornega sveta RTVS, ki so jih izvolili zaposleni iz svojih vrst.

Če bi se izkazalo, da so bile volitve za člane programskega sveta, ki so jih iz svojih vrst izvolili zaposleni, nezakonite, se s tem postavi pod vprašaj zakonitost njihovega glasovanja v okviru sveta, pa pojasnjujejo v službi za odnose z javnostjo RTVS. Odločitev sodišča pričakujejo v kratkem.

Pirc Musarjeva zadeve, kot je dejala za STA, ne more komentirati, ker je ne pozna. Za zdaj pa velja, da bo štiriletni direktorski mandat nastopila 26. maja. Mandat informacijske pooblaščenke se ji sicer izteče sredi julija. A predčasni odhod z zdajšnje funkcije po njenih besedah ne bo povzročil težav. "Moji namestniki bodo od mene dobili polna pooblastila za vodenje vseh postopkov in tekočih zadev," je dejala.

V uradu predsednika republike so obvestilo generalne sekretarke informacijskega pooblaščenca o tem, da bo 15. julija Pirc Musarjevi potekel drugi petletni mandat, dobili že v prvi polovici januarja. Kot so za STA povedali v uradu, so na podlagi obvestila začeli aktivnosti, ki so povezane z oblikovanjem predloga za imenovanje novega pooblaščenca.

Zakon o informacijskem pooblaščencu namreč določa, da pooblaščenca imenuje DZ na predlog predsednika republike. Za pooblaščenca je lahko imenovana oseba, ki ima slovensko državljanstvo, univerzitetno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj in ki ni bila pravnomočno obsojena na nepogojno kazen zapora. Informacijski pooblaščenec je imenovan za obdobje petih let in je lahko še enkrat ponovno imenovan.

Zakon tako ne predvideva obveznega javnega poziva v zvezi z imenovanjem pooblaščenca. V preteklosti je predsednik republike predlagal kandidata za pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja na podlagi javnega razpisa, medtem ko je leta 2009 takratni predsednik Danilo Türk Pirc Musarjevo neposredno predlagal za vnovičen mandat.

žSicer pa je 45-letna Pirc Musarjeva prva ženska, ki je bila imenovana za generalno direktorico nacionalne RTV hiše, na to mesto pa prihaja tudi z novinarskimi izkušnjami.

Na ljubljanski pravni fakulteti je diplomirala leta 1992, pravosodni izpit pa je opravila leta 1997. Po koncu študija se je zaposlila na slovenski nacionalni televiziji, kjer je šest let delala kot novinarka in voditeljica osrednje informativne oddaje TV Dnevnik.

Nato je bila pet let voditeljica osrednje informativne oddaje 24 ur na komercialni televiziji POP TV. Svoje novinarsko znanje je izpopolnjevala na CNN v ameriški Atlanti, kasneje pa je dva semestra študirala na oddelku za medije na univerzi v Manchestru v Veliki Britaniji.

Leta 2001 je odšla v gospodarstvo. Vodila je službo za korporativno komuniciranje v družbi Aktiva Group. Aprila 2003 se je zaposlila na vrhovnem sodišču kot direktorica centra za izobraževanje in informiranje. Julija 2004 jo je DZ na predlog predsednika republike Janeza Drnovška izvolil za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja.

Od 31. decembra 2005 dalje opravlja funkcijo informacijske pooblaščenke. Na predlog predsednika republike Danila Türka jo je DZ 21. maja 2009 ponovno izvolil za informacijsko pooblaščenko. Svoj drugi petletni mandat je Pirc Musarjeva nastopila 16. julija 2009.

Oktobra 2009 je postala tudi podpredsednica Skupnega nadzornega organa za Europol (JSB Europol), marca 2013 pa je bila izvoljena za predsednico tega organa.