alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Slovenija

Vrtovec: Bistvenih podražitev elektrike ni na vidiku

Deli na:
Vrtovec: Bistvenih podražitev elektrike ni na vidiku

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. - Foto: Bobo

Vlada se je danes seznanila z informacijo o problematiki trenutne visoke rasti cen energentov na svetovnih trgih. Razmere so neobičajne, vzrokov za rast cen pa je več, je po seji povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se mu panika ne zdi na mestu. "Bistvenih podražitev elektrike ni na vidiku," je dejal.

Vlada se problematike trenutne visoke rasti cen energentov zaveda in jo tudi temeljito obravnava, je na novinarski konferenci po seji vlade zagotovil Vrtovec. A ukrepanje se mu za zdaj ne zdi potrebno. Doslej je le eden od večjih ponudnikov električne energije sporočil, da namerava s 1. decembrom zvišati cene, je dejal in dodal: "Ni panike, zamenjajte ponudnika."

Če se bodo za podražitve odločili še drugi ponudniki, pa se bo vlada odzvala, je napovedal minister.

Pojasnil je, da so se veliki dobavitelji že veliko pred tem dogovorili o zakupih električne energije in zemeljskega plina. Zaenkrat obvladujejo položaj in do začetka naslednjega leta ni pričakovati drastičnih dvigov cen, je zatrdil. Sicer pa trg deluje in potrošniki se lahko kadarkoli odločijo za zamenjavo ponudnika.

Trenutne razmere v Sloveniji so po njegovih besedah posledica dogajanja na mednarodnih trgih energentov. Gre za specifičen pojav, ki pa ga je treba nasloviti celovito na ravni celotne EU, saj bodo potrošniki le tako zaščiteni pred vplivi tovrstnih gibanj cen, je dejal Vrtovec. Zato je za 26. oktober v Luksemburgu sklical izredni svet ministrov, pristojnih za energijo.Sedanjo visoko rast cen energentov je pripisal oživitvi gospodarstva po pandemiji covida-19 in povečanemu povpraševanju, predvsem po premogu in zemeljskem plinu. Opozoril je še na zmanjšano dodatno oskrbo Evrope z zemeljskim plinom zaradi tehničnih težav in tudi manjših naložb, na manjšo lastno proizvodnjo ter nerezervirane dodatne količine plina iz Rusije in posledično manjšo proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov kot običajno.

"Zaenkrat je Slovenija na varni strani, bo pa absolutno treba več vlagati v obnovljive vire energije, prav tako v nove tehnologije v okviru jedrske energije," je prepričan minister. Če želi biti Slovenija energetsko neodvisna država, potrebujemo obnovljive vire energije in tudi močno jedrsko opcijo, je ocenil.

Vlada je danes sklenila ustanoviti tudi posebno delovno skupino pod vodstvom ministrstva za infrastrukturo, ki bo spremljala dogajanje in seznanjala javnost z ukrepi, ko bo to potrebno.

Prav tako se je vlada seznanila z naborom ukrepov za spoprijemanje z visokimi cenami energije, ki jih je v sredo predstavila Evropska komisija. "Ocenila je, da v tem trenutku ni potrebe, da bi Slovenija kakorkoli ukrepala. Če bo potrebno, pa smo na to pripravljeni," je še dejal Vrtovec.

Loading...