Revija Reporter
Slovenija

Vraničar Ermanova proti prodaji NLB preko pooblaščenca

STA

9. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v Odmevih poudarila, da se bo v prvi vrsti ukvarjala z ohranitvijo NLB kot celote, šele nato bo pomislila nase.

Prizadevala si bo, da prepreči prodajo NLB preko pooblaščenca. "Zame je to cilj, ker sem dolžna poskrbeti za dobro upravljanje z davkoplačevalskim denarjem in državnim premoženjem."

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da ne soglaša z minimalno ponujeno ceno za delnico NLB v višini 55 evrov, s čimer se prodajni postopek ustavlja. Kot je po seji povedal premier Miro Cerar, je vlada ugotovila, da tveganje zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem preprečuje uspešno izvedbo postopka prodaje banke.

Vraničar Ermanova pa je za Televizijo Slovenija povedala, da je na včerajšnji skupščini SDH glasovala v skladu s svojimi prepričanji in drugače kot ostali. "Prejšnji teden sem ponudila odstop, ker sem želela preveriti, ali še uživam zaupanje predsednika vlade. Danes, glede na današnjo odločitev vlade, sem v ospredje postavila prizadevanje, da se ohrani NLB kot skupina, ne samo NLB, ki deluje v Sloveniji, ampak kot skupina, ki deluje na območju jugovzhodne Evrope," je povedala za Televizijo Slovenija. "Vzela si bom nekaj dni za premislek o svojem osebnem položaju," je pojasnila.

"Vse opcije puščam odprte, prednost pa dajem temu, da se zagotovi normalno, stabilno poslovanje NLB tudi v naprej. In da ohranimo NLB kot skupino, ki ima možnost nadaljnjega razvoja na območju celotne jugovzhodne regije Evrope, ne samo kot banka, ampak predvsem kot podpora slovenskemu gospodarstvu na tem trgu," je dodala.

Ministrica bo morala o včerajšnji sklepih vlade obvestiti Evropsko komisijo in se z njo pogajati o alternativnih ukrepih. "Moj mandat danes je relativno omejen, obvestiti moram Evropsko komisijo o nastali situaciji in skupaj s sodelavci na ministrstvu ter odgovornimi službami Evropske komisije proučiti, katere so možne variante. Tako kot v letu 2013, kot letos maja in tudi tokrat bo o morebitnih spremembah zaveze odločala vlada," je povedala.

Ministrica pričakuje trda pogajanja z Evropsko komisijo. "V tem trenutku je treba najprej pogledati, v kakšnem okviru se je tudi Evropska komisija pripravljena pogajati," je pojasnila. "Ne izključujem možnosti, da do teh dogovorov pride, vendar bodo to trda pogajanja, kjer bo treba soočati najrazličnejše argumente. In temu se nameravam v naslednjih dneh posvetiti," je komentirala.

Prizadevala si bo, da prepreči prodajo NLB preko pooblaščenca. "Dovoliti odprodajo hčerinskih podjetji v drugih državah, bi pomenilo uničiti vrednost NLB, kot jo poznamo danes. Vredno se je potruditi, da se to prepreči," je povedala.