profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vostinić oproščen v primeru ropa draguljarne Malalan: sledi na kladivu niso bile dovolj

Deli na:
Vostinić oproščen v primeru ropa draguljarne Malalan: sledi na kladivu niso bile dovolj

Zlatarno na Mestnem trgu so v strogem središču Ljubljane napadli v začetku februarja ob 11.30. - Foto: Grega Wernig/M24.si

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so včeraj oprostili Djordjeta Vostinića, obtoženega za rop draguljarne Malan februarja 2016. Na ročaju kladiva, s katerim so roparji tolkli po vitrinah, so sicer našli njegovo biološko sled, a za sodišče to ni bilo dovolj, poroča Dnevnik. Vostinić je tako že drugi osumljenec v tem primeru, ki so ga oprostili.

Roparji so draguljarno na ljubljanskem Mestnem trgu obiskali 3. februarja 2016. Moški, preoblečen v žensko, je pozvonil v predprostoru. Ko je prodajalka odprla, sta prihitela še dva roparja in s kladivi so začeli razbijati vitrine ter krasti dragocenosti. Ko so se roparji s 449.000 evrov vrednim plenom pognali v beg, je za njimi planil uslužbenec zlatarne, a so ga ustavili s strelom v nogo. Zbežali so do avtomobila, ki jih je čakal na Grudnovem nabrežju, nato pa izginili. Osebno vozilo, za katero se je izkazalo, da so ga nekaj dni prej ukradli v Kopru, so policisti našli zapuščenega v Vodicah, zgodbo povzema Dnevnik.

Roparji so bili zamaskirani in nosili rokavice, kar je otežilo delo preiskovalcev. Ključna dokaza v tem primeru sta bili tako kladivi, ki sta ostali na kraju dogodka. Eno kladivo so našli v Ključavničarski ulici. Forenziki so na njem odkrili mešano biološko sled treh moških, tudi Vostinića. "Res ga najdena sled povezuje s krajem kaznivega dejanja, kar je močan posredni dokaz. A po moje ne zadošča za standard zunaj razumnega dvoma," izjavo sodnice Irene Škulj Gradišar navaja Dnevnik. Sodnica je 29-letnega srbsko-francoskega državljana Vostinića izpustila iz pripora. Stroške kazenskega postopka, tudi zagovornice Anke Kozamernik, bodo tako poplačali iz državnega proračuna.

Tožilka Helena Zobec Dolanc je že napovedala pritožbo. Tožilstvo je namreč po poročanju Dnevnika prepričano, da je bil "roparka" v resnici on in da je kladivo med begom predal Ivanu Markoviću, da bi se z njim ubranil pred zlatarjem, ki mu je bil za petami.


Izvedenka Katja Drobnič je pojasnila, da je kljub rokavicam za seboj mogoče pustiti biološke sledi, in sicer če se z rokavico prej dotaknemo svojega telesa. S posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da se je roparka dotikala svojega obraza. "A ta sled vseeno dokazuje le to, da je obtoženi enkrat uporabljal to kladivo," je dejala sodnica in dodala da na roparkinem dežniku niso našli njegovih sledi. Kot še navaja Dnevnik, tudi na kladivu, ki naj bi ga podal Markoviću, niso našli sledi slednjega.

Ker proti Vostiniću tako ni bilo nobenega drugega dokaza, je sledila oprostilna sodba. "Za obsodilno bi potrebovali vsaj še en šibek dokaz," je menila sodnica.

Drugo kladivo so našli v sami zlatarni, na njem pa so forenziki našli biološko sled Markovića. Sledi je pustil tudi na deski in dežniku, zato so proti njemu vložili obtožnico, ki pa še ni pravnomočna. Iščejo ga tudi z mednarodno tiralico.

Vostinić, ki je bil sicer že večkrat obsojen, med drugim tudi za rop ljubljanske poslovalnice Zlatarne Celje, je na sodišču povedal le, da ga na kraju dogodka ni bilo. Vostinić je bil tako po Petru Škoru že druga oseba, ki so jo oprostili v tem primeru. Škoro je moral za deset mesecev v zapor le zaradi ukradenega avtomobila, ki so ga sicer uporabili za beg po ropu, še poroča Dnevnik.