zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Volilni »pokol« v poslanskih klopeh: sedeže obdržalo le 26 dosedanjih poslancev

Deli na:
Volilni »pokol« v poslanskih klopeh: sedeže obdržalo le 26 dosedanjih poslancev

Foto: Bobo

V novem mandatu državnega zbora bo sedeže v poslanskih klopeh obdržalo le 26 dosedanjih poslancev, od tega jih polovica prihaja iz SDS. Največ novincev bo v parlamentu zastopalo SMC, saj bo vseh 36 poslancev te stranke prvič sedlo v poslanske klopi. Iz DZ pa se poslavlja 64 aktualnih poslancev, med njimi kar nekaj dolgoletnih.

Po za zdaj še neuradnih rezultatih predčasnih volitev se je v parlament uvrstilo le slabih 29 odstotkov poslancev iztekajočega se sklica DZ, kar je najmanj doslej. Na prejšnjih volitvah leta 2011 je denimo poslanske sedeže obdržala slaba polovica poslancev, na volitvah v preteklosti pa je bil ta delež precej višji.

Največ znanih obrazov bo v DZ zastopalo SDS, saj jih je od 21 novoizvoljenih poslancev 13 to funkcijo opravljalo že v iztekajočem se mandatu. V DZ so bili znova izvoljeni Marko Pogačnik, Branko Grims, Eva Irgl, Danijel Krivec, Andrej Šircelj, Jože Tanko, Ljubo Žnidar, Tomaž Lisec, Zvonko Lah, Vinko Gorenak, Andrej Čuš, Marijan Pojbič in Franc Breznik.

Se bo pa iz parlamenta poslovilo kar nekaj aktualnih poslancev te stranke. Med njimi sta dva podpredsednika stranke, Alenka Jeraj in Zvonko Černač, ki sta bila v DZ prvič izvoljena pred desetimi leti. Poslovil se bo tudi dolgoletni poslanec Jožef Jerovšek, ki je poslansko funkcijo opravljal vse od leta 1996, pa tudi Andrej Vizjak, ki je bil prvič izvoljen leta 2004.

V DZ so se uvrstili vsi štirje dosedanji poslanci NSi, Ljudmila Novak, Matej Tonin, Iva Dimic in Jožef Horvat.

Tri znane obraze v DZ bo prispevala stranka DeSUS, saj so se v DZ ponovno uvrstili Franc Jurša, Marjana Kotnik Poropat in Ivan Hršak. Poslanec bo postal tudi predsednik stranke in aktualni zunanji minister Karl Erjavec.

Iz vrst SD bosta v novem mandatu dva dosedanja poslanca, aktualni predsednik državnega zbora Janko Veber in vodja poslanske skupine Matjaž Han, v DZ pa je bil izvoljen tudi predsedujoči stranki in kmetijski minister Dejan Židan.



Med poslanci SD ne bo več dolgoletne poslanke Majde Potrata, ki se je upokojila, iz DZ pa se bosta med drugim poslovila tudi Ljubica Jelušič in Matevž Frangež.

Med poslanci ZaAB iz iztekajočega se mandata v DZ ostaja le Jani Möderndorfer, v DZ pa se je uvrstila tudi predsednica vlade in stranke ZaAB Alenka Bratušek. V poslanske klopi se bo vrnil tudi Peter Vilfan, ki je v minulem mandatu zaradi povzročitve prometne nesreče odstopil kot poslanec.

S slabim rezultatom strank PS, DL in SLS, ki so po neuradnih delnih izidih izpadle iz parlamenta, se bodo morali iz poslanskih klopi posloviti tudi vsi njihovi poslanci.

Med dosedanjimi poslanci PS med drugim odhajajo Melita Župevc, Barbara Žgajner Tavš, Renata Brunskole in Janja Klasinc. Poslovili se bodo tudi poslanci DL, med njimi predsednik stranke Bojan Starman. Ker je po dosedanjih podatkih iz DZ izpadla tudi SLS, se bosta morala iz parlamenta posloviti tudi dolgoletna poslanca Franc Pukšič in Jakob Presečnik, ki sta poslansko funkcijo opravljala od leta 1996. Ker glasovi, oddani na voliščih v Sloveniji, stranki SLS kažejo rezultat tik pod pragom uvrstitve v DZ, v SLS še vedno upajo, da bi jih čez prag lahko ponesli glasovi, oddani po pošti.

Poslanske sedeže pa sta obdržala tudi poslanca narodnih skupnosti v aktualnem mandatu Laszlo Göncz in Roberto Battelli.

Največ novincev bo v parlamentu zastopalo SMC, saj bo vseh 36 poslancev te stranke prvič sedlo v poslanske klopi. Tudi šest novoizvoljenih poslancev Združene levice bo prvič dobilo poslanski mandat.