stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vojna na KPK se nadaljuje, Štefanec je Sedlarjevi odvzel del pooblastil

Deli na:
Vojna na KPK se nadaljuje, Štefanec je Sedlarjevi odvzel del pooblastil

Foto: Bobo

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je preklical nekatera pooblastila podpredsednici komisije Almi Maruški Sedlar. Sedlarjeva, ki preklic označuje za vse hujši pritisk, je o tem obvestila predsednika republike Boruta Pahorja. Na komisiji pa trdijo, da je bil preklic želja Sedlarjeve.

Štefanec je izdal preklic pooblastila Sedlarjevi za organiziranje in vodenje dela za posamezna področja delovanja KPK in za koordiniranje, pregledovanje usklajevanje in podpisovanje dokumentov s posameznih delovnih področij komisije.

Sedlarjeva trdi, da je preklic pooblastil prejela na dan vrnitve v službo po daljši bolniški odsotnosti.

Zaradi preklica pooblastil se je Sedlarjeva s pismom obrnila na Pahorja. Trdi, da pri "preklicu pooblastil in vseh drugih dosedanjih poskusih onemogočanja ne gre za strokovno utemeljene odločitve in da takšno ravnanje dodatno ogroža strokovni razvoj, ugled in nepristranskost senata KPK".

Nad preklicem je Sedlarjeva, kot je zapisala v pismu Pahorju, šokirana. Štefanec ji je pojasnil, da bo odslej imela vpogled v določene zadeve, očitno po njegovem izboru, je zapisala. Trdi tudi, da ji je Štefanec onemogočil celo dostop do njene personalne mape.

"V takšnih okoliščinah ne morem strokovno in nepristransko opravljati svojega dela ne kot namestnica in ne kot članica senata. Moje delo je sistematično onemogočano," je zapisala.

Tako Pahorja naproša za razmislek o ukrepanju, čeprav se zaveda, da mu veljavna zakonodaja ne omogoča posegov v delovanje KPK.

Na KPK pa so navedli, da je bil preklic pooblastil "rezultat želje namestnice", ki je ob menjavi vodstva Centra za integriteto in preventivo oktobra lani v elektronskem sporočilu Štefanecu sporočila, da izvajanje njenega pooblastila za koordiniranje dela centra ni več mogoče. Ob tem je Sedlarjeva, kot trdijo na KPK, izrecno izrazila željo, da Štefanec sam prevzame koordiniranje dela centra.

Zato ocenjujejo, da preklic pooblastil ni bil neosnovan. Trdijo, da Sedlarjevi z odvzemom pooblastila za koordiniranje dela omenjenega centra nikakor ni onemogočeno strokovno in nepristransko delo. Od nje namreč pričakujejo, da bo opravljala naloge, določene z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in poslovnikom komisije.

Trdijo tudi, da ima Sedlarjeva še vedno dostop do vseh vsebin, ki so potrebne za opravljanje nalog določenih z zakonom in poslovnikom ter da Štefanec ne more dajati ali odvzemati teh pravic in pristojnosti. Zanikajo tudi, da bi bil Sedlarjevi onemogočen dostop do njene personalne mape.

Sicer pa so pojasnili, da je bila odločitev o preklicu pooblastila Sedlarjevi sprejeta že dolgo časa nazaj, vročili pa so jo pozneje, ob povratku na delovno mesto, saj bi bila vročitev preklica pooblastila na domači naslov Sedlarjeve po mnenju komisije izjemno nekorektna in nespoštljiva.

Sedlarjeva je sicer v pismu Pahorju poudarila, da ne gre za "spor znotraj senata". Se pa komisija z nesoglasji med Štefanecem in Sedlarjevo srečuje praktično že od začetka mandata. Tako tudi to ni prvo pismo Sedlarjeve predsedniku Pahorju.

Za STA je pojasnila, da je tokratno pismo predsedniku republike poslala prejšnji ponedeljek, doslej pa da ni niti dobila odziva, da so pismo prejeli. Prepričana je, da glede na dosedanje izkušnje nihče ne bo ukrepal.