zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štefanec zanika, da bi ovadil Sedlarjevo: anonimko sem le posredoval tožilstvu

Deli na:
Štefanec zanika, da bi ovadil Sedlarjevo: anonimko sem le posredoval tožilstvu

Foto: Bobo

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je v izjavi za medije zanikal pisanje Primorskih novic, da je tožilstvu ovadil pisce anonimnega pisma in svojo namestnico Almo Sedlar. Kot je dejal, je anonimko in poziv Sedlarjeve z dopisom le odstopil državnemu tožilstvu. Za KPK pa zatrjuje, da deluje profesionalno.

Kot pravi Štefanec, je v anonimki in pisnem pozivu Sedlarjeve k njegovemu odstopu mogoče zaznati nekaj očitkov, ki bi lahko imeli, če se ugotovi, da so utemeljeni, znake kaznivih dejanj, na kar pa je kot predstojnik KPK dolžan reagirati. Zato je v dopisu, ki ga je danes posredoval tudi medijem, tožilstvo 15. oktobra pozval, naj očitke pregleda in se o njih odloči.

Odstop obeh omenjenih dokumentov tožilstvu po besedah Štefaneca ni mogoče razumeti kot ovadbo, ki bi jo on kot predsednik KPK sprožil zoper kogarkoli. Ker oba dokumenta vsebujeta očitke, namenjene njemu, pa "bi lahko rekli, da gre za samoprijavo", je dejal.

Če bo tožilstvo ugotovilo, da v zadevi obstaja sum kaznivega dejanja, Štefanec zagotavlja, da bo potegnil "jasne poteze". Dejal je, da v trenutku, ko bo tožilstvo zoper njega vložilo kakršen koli obtožni predlog, ne bo več predsednik komisije.

Predsednik KPK kljub dejstvu, da med člani senata KPK prihaja do javnih polemik, zagotavlja, da senat dela profesionalno in v skladu s predpisi: "Vsak teden imamo sejo, včasih tudi dvakrat ... Tudi z Almo Sedlar dnevno korektno sodelujeva."

S predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je Štefaneca predlagal za predsednika KPK, pa se o razmerah na komisiji do zdaj ni pogovarjal.


Kdo je napisal anonimko, Štefanec ne želi špekulirati. "Glede na to, da so v njej nekatere informacije, ki bi sicer težko prišle do nekoga zunaj komisije", pa se mu zdi verjetno, da jo je napisal nekdo znotraj KPK. Sam je kljub očitkom prepričan, da KPK dela dobro, "res pa je, da nihče, z mano na čelu, ni zadovoljen, da se zadeve v javnosti obravnavajo na tak način".

Anonimka, ki je prišla v javnost v začetku oktobra, navaja, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Štefaneca, nevzdržne. Za takšno stanje naj bi bil kriv zlasti Štefanec. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene od zaposlenih na KPK. Namesto da bi Štefanec proti njej ukrepal, naj bi jo zaščitil, so pisale Primorske novice.

V zvezi s tem je Štefanec povedal: "Dejstvo je, da je bil v tem primeru v okviru KPK izveden disciplinski postopek, prav tako vsi ostali postopki, ki so predvideni z zakonom." O samih ugotovitvah pa ni želel govoriti.

Sedlarjeva pa je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko, zato ga je pozvala, naj odstopi.

Štefanec je danes ponovil, da je bila Sedlarjeva seznanjena s celotnim postopkom. Res pa je, da je na koncu dopisne seje želela podaljšanje seje, česar pa zaradi vezanosti na roke ni bilo mogoče narediti, pojasnjuje.

Po navedbah spletnega portala MMC RTV Slovenija 1. člen splošnih navodil o obravnavanju anonimnih ovadb pravi, da mora tožilstvo vsako vlogo, iz katere je razviden konkreten očitek, da naj bi bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, obravnavati kot ovadbo.