podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

loterijski listek, loterija, Svet24.si

Med čakanjem na hrano zadela jackpot

vasle psa pl fb Reporter.si

Zakaj je Vinko Vasle obseden s psi? Pred leti ...

vizjak-petan Necenzurirano

Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval ...

kmetija-2021 Njena.si

Snemanje Kmetije končano, odvilo se je tudi ...

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Slovenija

Vojaški sindikati gredo v boj z vlado: obvezni pogoj PC naj bi predstavljal grožnje in izsiljevanje delavcev

Deli na:
Vojaški sindikati gredo v boj z vlado: obvezni pogoj PC naj bi predstavljal grožnje in izsiljevanje delavcev

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Sindikati z obrambnega področja protestirajo proti vladnemu odloku, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Ta po njihovem mnenju predstavlja grožnje in izsiljevanje delavcev z onemogočanjem preživljanja njihovih družin, zato zahtevajo njegovo razveljavitev.

V skladu z vladnim odlokom bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, ukinja pa se možnost testiranja za opravljanje dela. Kot so v sporočilu za javnost zapisali v štirih sindikatih s področja obrambe, je ministrstvo za obrambo zaposlene v petek obvestilo, da bo za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, vstop v vse objekte ministrstva prepovedan.

V sindikatih ostro protestirajo "zaradi groženj in načina posrednega prisiljevanja v cepljenje proti covidu-19". S prepovedjo opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi bo namreč po njihovem opozorilu ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin, kar je nepredstavljivo in v popolnem nasprotju z evropskimi predpisi in standardi, so zapisali.

Resolucija Sveta Evrope namreč državam prepoveduje, da bi cepljenje proti covidu-19 postalo obvezno ali da se lahko uzakonjena dolžnost cepljenja uporablja za zapovedi, prepovedi ali diskriminacijo delavcev ali kogarkoli, ki se ne cepi, so še poudarili v sindikatih.

Zato zahtevajo razveljavitev odloka ter napovedujejo, da bodo, tako kot že drugi sindikati s področja državne uprave, zahtevali presojo ustavnosti.

Pod zahtevo za razveljavitev odloka so se podpisali Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat vojske, obrambe in zaščite ter Sindikat pilotov ministrstva za obrambo.

Loading...