Revija Reporter
Svet

V Teksasu postavili plavajoče ovire za migrante na reki Rio Grande

STA

25. jul. 2023 7:55 Osveženo: 7:59 / 25. 7. 2023

Deli na:

Plavajoče ovire za migrante na reki Rio Grande

Profimedia

Pravosodno ministrstvo ZDA je v ponedeljek vložilo tožbo proti zvezni državi Teksas in njenemu guvernerju Gregu Abbottu, ker niso odstranili plavajočih ovir proti migrantom na mejni reki z Mehiko Rio Grande. V tožbi zahteva njihovo odstranitev.

Ministrstvo za pravosodje je že prejšnji teden obvestilo državo Teksas, da namerava vložiti tožbo zoper postavitev niza velikih oranžnih boj na reki. Republikanec Abbott je po grožnji objavil javno pismo predsedniku ZDA Joeju Bidnu in mu sporočil, da bo še naprej reševal krizo, ki naj bi jo povzročil demokrat.

Vprašanja migracij so v pristojnosti zvezne države in ne posameznih zveznih držav, vendar pa lahko konservativna večina zveznega vrhovnega sodišča na koncu odloči v prid Teksasa.

Predstavniki Bidnove vlade so v zadnjih mesecih vse bolj zaskrbljeni zaradi Abbottovih ukrepov, ki ovirajo delovanje ameriške mejne službe in ogrožajo življenja migrantov. Zagovorniki njihovih pravic so ogorčeni zaradi posnetkov, na katerih je videti teksaške policiste in nacionalne gardiste, ki migrante potiskajo nazaj v reko.

Ministrstvo za pravosodje je Teksasu dalo rok do ponedeljka do 14. ure po srednjeevropskem času, da se zaveže k odstranitvi plavajočih mejnih pregrad ali pa bo sprožilo pravni postopek, je navedeno v pismu, ki ga je ministrstvo poslalo Abbottu. Ta pa se je v odgovoru skliceval na "suverenost Teksasa za zaščito meje", ki po ameriškem pravu oziroma zvezni ustavi ne obstaja. Državne ustave in zakoni so namreč podrejene zveznim zakonom in ustavi.

"Nevarna in nezakonita dejanja guvernerja Abbotta spodkopavajo učinkovit načrt za zmanjšanje nezakonitih migracij in mejni službi otežujejo varovanje meje. Guvernerjeva dejanja so okrutna in ogrožajo tako migrante kot mejne agente," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Abdullah Hasan.

"Če bi guverner Abbott želel prave rešitve, bi svoje republikanske kolege v kongresu, vključno s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom, vprašal, zakaj so glasovali proti zahtevi predsednika Bidna za rekordno financiranje ministrstva za domovinsko varnost in zakaj zavirajo celovito reformo priseljevanja in ukrepe za varovanje meje," je dodal.

Grožnja pravosodnega ministrstva s tožbo zaradi plavajočih ovir temelji na določbi zvezne zakonodaje, ki prepoveduje postavljanje ovir za plovnost voda ZDA in prepoveduje postavljanje kakršne koli strukture v takšnih vodah brez dovoljenja inženirskega korpusa vojske ZDA.

Teksas se sicer že sooča s tožbo zaradi postavitve plavajoče pregrade. Lastnik teksaškega podjetja, ki se ukvarja s kanuji in kajaki, je tožbo vložil v začetku meseca. Tožil je državo Teksas in Abbotta ter teksaško ministrstvo za javno varnost in teksaška nacionalna garda.