stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vogrinov cirkus: Mandatarja ni predstavil, ime in program obljublja za jutri

Deli na:
Vogrinov cirkus: Mandatarja ni predstavil, ime in program obljublja za jutri

Foto: Bobo

Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je danes napovedal, da bo skupina poslancev v četrtek do izteka roka vložila predlog kandidata za mandatarja. Njegovega imena ni želel razkriti, izkazalo pa se je tudi, da ga še ne poznajo niti poslanci, ki so Vogrinu po njegovem zatrjevanju podpise pod predlog obljubili.

Kot je pojasnil, je danes sklical novinarsko konferenco, da pove razloge za odločitev za vložitev predloga za mandatarja. Ime slednjega kot tudi program pa naj bi razkril na novinarski konferenci v sredo. Kot je dejal, "se nikamor ne mudi".

Zatrdil je, da mu je 15 poslancev zagotovilo, da bodo pod predlog prispevali podpise in, kot je dodal, mora ljudem verjeti, če dajo besedo. Ob tem je pojasnil, da bi kandidata za mandatarja že predstavil, a od 13. točk programa tri še usklajujejo. Če pa se s prvim kandidatom ne bi uskladili, pa imajo tudi še "rezervnega mandatarja".

Na vprašanje, kako so mu lahko poslanci zagotovili podpise, ne da bi vedeli, koga predlaga, pa je odgovoril, da verjamejo, da bo predlagal kompetentnega kandidata in ker ve, da je kandidat kompetenten, ne dvomi, da bodo dali podpise. Misli, da bo teh celo več, kot je potrebno.

Spraševati se, "kaj so razlogi, zakaj, kaj tiči v ozadju" tega predloga, je po njegovih besedah pravzaprav nepotrebno. Če imaš neko pravico, najbrž ni nič narobe, če jo izkoristiš, je dodal. Ob tem pa je navedel več razlogov za postavitev "ekspertne vlade" in proti volitvam sredi julija oz. v času počitnic.

Med drugim je poudaril, da Slovenija nima več časa za "politični dribling", z volitvami v času počitnic in s kratkimi roki za njihovo izvedbo pa bomo dobili politične spremembe, ki ekonomske situacije ne bodo čisto nič spremenile.

O njegovem iskanju podpore smo poročali na spletni strani Reporterja že v četrtek, dogajanje pa smo podrobneje opisali tudi v zadnji številki Reporterja.

Poslanci državnega zbora imajo le še do srede čas, da predlagajo novega kandidata za mandatarja za sestavo vlade. Potem ko se je predsednik države Borut Pahor odločil, da ne bo predlagal nikogar, lahko to stori najmanj deset poslancev. Tako smo v četrtek dopoldne izvedeli, da naj bi poslanske podpise zbiral nepovezani poslanec Ivan Vogrin, ki je okoli pol desetih skupaj z Gašparjem Gašparjem Mišičem obiskal poslansko skupino Pozitivne Slovenije. Ravno takrat sva se pisec teh vrstic in fotograf Primož Lavre odpravljala  v poslansko pisarno Eve Irgl, s katero smo pripravili intervju za Reporter. Po končanem intervjuju, okoli enajstih, smo na hodniku srečali Vogrina, ki se je malo pred tem srečal z dvema samostojnima poslancema, nekdanjima članoma Pozitivne Slovenije (eden izmed njiju je bil Matjaž Zanoškar). Skupaj z mano je bila še Irglova in njena svetovalka za stike z javnostjo. Vogrin nam je takrat zaupal, da zbira podpise za vložitev kandidature za mandatarja tehnične vlade in je Irglovo vprašal, ali bi mu prispevala deseti glas, saj želi imeti podpise iz različnih poslanskih skupin. Na moje vprašanje, koga bodo predlagali za mandatarja, je odgovoril, da Slovenca, ki trenutno dela v ZDA, zanikal pa je, da bi bil to Egon Zakrajšek, član sveta guvernerjev ameriške centralne banke FED. Imel naj bi njegovo ustno soglasje, pisno naj bi dobil, ko bo imel vsaj deset poslanskih podpisov. Mandatar naj bi bil po njegovih besedah zagotovo izvoljen vsaj v zadnjem krogu glasovanja, ko zadostuje relativna večina glasov, to pomeni, da za kandidata glasuje več poslancev kot proti njemu. Glasovanje je tajno, tako da strankarska vodstva ne morejo nadzirati vseh svojih poslancev.

Novico smo objavili na spletni strani Reporterja, Vogrin pa je pozno popoldne, ko so ga o tem spraševali drugi mediji, zanikal, da bi zbiral poslanske podpise za mandatarja. Prav tako je take pogovore zanikal tudi vodja poslanske skupine PS Jožef Kavtičnik, čeprav je njegov strankarski predsednik Zoran Janković na tiskovni konferenci dopustil možnost, da bi njihova stranka podprla dobrega kandidata za mandatarja, ker naj bi bile volitve 13. julija v nasprotju z zdravo pametjo. Zanimivo pa je, da je nepovezani poslanec Borut Ambrožič, odpadnik PS, novinarju Dela potrdil govorice o iskanju novega mandatarja in dopustil možnost, da bi tudi on prispeval podpis. Če bodo poslanci predlagali novega mandatarja, mora državni zbor o njem glasovati v sedmih dneh od vložitve predloga, nato pa imajo še 48 ur časa, da ga predlagajo še enkrat, in znova največ sedem dni, da o njem glasujejo. Vendar je to zelo tvegano početje: če ne bi bil izvoljen, bi bile volitve avgusta.