Revija Reporter
Slovenija

Vodstvo NSi danes tudi o pokojninski reformi

STA

4. feb. 2017 8:09 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Na letnem posvetu se bo danes dopoldne v Celju sestalo vodstvo NSi, da bi, kot so napovedali, razpravljali o nadaljnjih aktivnostih stranke.

Na posvetu, ki se ga bodo udeležili tudi člani sveta in izvršilnega odbora, naj bi več pozornosti sicer namenili pokojninski reformi ter ukrepom in rešitvam za podporo družini.

V prostorih Doma sv. Jožefa v Celju se bodo udeleženci posveta poglobljeno ukvarjali z ukrepi, ki bi jih bilo treba na področju družine zakonsko urediti, je napovedala poslanka NSi Iva Dimic, ki naj bi o tej problematiki vodila tudi okroglo mizo.

Dan pred posvetom je Dimičeva novinarjem predstavila predlagane ukrepe NSi v podporo družinam in mladim, ki bi izboljšali zaskrbljujočo demografsko sliko Slovenije. Pojasnila je, da v NSi zato pripravljajo več novel zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf), ki naj bi jih na matičnih odborih obravnavali že v tem ali naslednjem mesecu.

O podrobnejši vsebini predlogov novel naj bi se v stranki sicer usklajevali danes. V razpravi naj bi, kot je dejala Dimičeva, analizirali tudi aktualne statistične podatke na področju družin, brezposelnosti in praga revščine ter skupaj iskali dodatne rešitve.

"Dejstvo je, da je sprostitev številnih ukrepov potrebna, saj otežujejo položaj družin v Sloveniji," je glede napovedanih spremembah Zujfa poudarila Dimičeva in dodala, da želijo v NSi z ukrepi predvsem ustvariti takšne razmere, da se bodo lahko ženske odločale za rojstvo otrok.

Med drugim tako predlagajo ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in naslednje otroke, subvencijo mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in vrnitev polnega porodniškega nadomestila.