Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Slovenija

Višje sodišče potrdilo mesečno rento in 100.000 evrov odškodnine nekdanji padalki Ireni Avbelj

Deli na:
Višje sodišče potrdilo mesečno rento in 100.000 evrov odškodnine nekdanji padalki Ireni Avbelj

Višje sodišče je v pretežni meri zavrnilo pritožbo državnega odvetništva glede prisojene odškodnine nekdanji slovenski padalski prvakinji Ireni Avbelj. Ta je zdaj pravnomočno upravičena do okoli 100.000 evrov odškodnine, ob tem še mesečno rento, kar bo moralo skupaj z obrestmi plačati ministrstvo za obrambo, danes poroča časnik Dnevnik.

Kot poroča časnik, je nekdanja slovenska padalska prvakinja Irena Avbelj dobila še eno tekmo. Tokrat na sodišču, kjer se je več let bojevala z nekdanjim delodajalcem (ministrstvom za obrambo) in državnim odvetništvom za priznanje odškodnine, do katere je upravičena zaradi malodane usodnega padca ob svojem 11.093. skoku s padalom na evropskem prvenstvu v Kikindi 24. avgusta 2011.

Avbljeva se je bila pripravljena z ministrstvom za obrambo (zaposlena je bila v Slovenski vojski) pogoditi za odškodnino, tako pripravljenost je izrazila celo letošnjo pomlad, ko je prvostopenjsko sodišče že odločilo v njen prid, da bi se le končala agonija in se državno odvetništvo ne bi več pritoževalo, poroča Dnevnik.

Na sodišču je morala Avbljeva večkrat podoživeti svoj zadnji skok, sredi sodne dvorane si je morala celo nadeti prav tisto padalo, ki je takrat zatajilo. Na ministrstvu za obrambo so trmasto vztrajali in državno odvetništvo se je pritožilo, vmes pa so tekle tudi obresti. V pretežni meri je bila pritožba neuspešna, sodba je pravnomočna, ministrstvo za obrambo mora Avbljevi izplačati 75.000 evrov odškodnine in nekaj manj kot 500 evrov mesečne rente, ob tem pa po grobi oceni še kakih 25.000 evrov obresti.Državno odvetništvo se je zoper sodbo prvostopenjskega delovnega in socialnega sodišča pritožilo, češ da je bila Avbljeva sama kriva za usodni padec ter da je šlo za civilno in ne vojaško tekmovanje, zatorej Slovenska vojska ne more biti odgovorna za posledice padca.

Že prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da to ni res. Dokaz: ukaz nadrejenih Avbljevi, prevoz z vojaškim kombijem, reševanje ponesrečene z vojaškim helikopterjem in podobno. Višje sodišče se je v celoti strinjalo, da je šla Avbljeva na tekmovanje na podlagi vojaškega ukaza, torej "v službi domovine".

"Oba z Ireno Avbelj sva s pravnomočno sodbo izredno zadovoljna. Nič ne de, da je bila pritožba nasprotne strani v manjšem delu uspešna. Bistvo je v tem, da sta obe sodišči pritrdili temu, da Irena ni bila sama odgovorna za padec, da mora svoj del odgovornosti nositi ministrstvo za obrambo. Veste, po nesreči je pravzaprav ostala čisto sama, ministrstvo ji je obrnilo hrbet in to je tisto, kar je najbolj bolelo. Zato smo se bili tudi ves čas pripravljeni pogoditi, da bi le končali zanjo zelo obremenjujoče pravdanje," je pravnomočno odločitev sodišča za Dnevnik komentiral odvetnik Irene Avbelj Primož Krapenc.