cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Višje sodišče je potrdilo sodbo, Bavčar in Šrot morata v zapor

Deli na:
Višje sodišče je potrdilo sodbo, Bavčar in Šrot morata v zapor

Foto: Primož Lavre

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo dosojene zaporne kazni za nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorja Bavčarja in Boška Šrota. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev, je za STA potrdil Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar. Znižalo pa je kazen Kristjanu Sušinskemu, in sicer za pol leta.

Višje sodišče v Ljubljani je po besedah Šrotovega zagovornika v večini pritrdilo prvostopenjski sodbi, je dejal Kovačič Mlinar. Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski bo tako moral v zapor za tri leta, medtem ko bo njegov brat, Nastja Sušinski, ki mu je višje sodišče potrdilo sodbo, v zapor moral za tri leta in devet mesecev.

Kovačič Mlinar je napovedal, da bo obramba na vrhovno sodišče vložila zahtevek za varstvo zakonitosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa so obsodili za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja.


Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja, za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega.

Bavčar bo po odločitvi višjih sodnikov moral vrniti dobrih 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.