Revija Reporter
Slovenija

Viseči parlament: poslanca manjkala zaradi smrti v družini in zobozdravnika, »visita« tudi junijska in julijska seja

Igor Kršinar
3 2.449

18. maj. 2021 12:34 Osveženo: 12:49 / 18. 5. 2021

Deli na:

Bodo poslanske klopi samevale tudi junija in julija?

Twitter

Poslanske klopi so danes prazne, saj poslanci včeraj niso potrdili dnevnega reda za majsko sejo. Kot je znano, mu je nasprotovalo 42 poslancev opozicije, medtem ko je koalicija zagotovila zgolj 42 glasov.

Na seji so manjkali Marko Pogačnik in Franci Kepa iz SDS, Dušan Verbič iz SMC, oba poslanca narodnih manjšin Ferenc Horvath in Felice Žiža, iz opozicijske SD pa Samo Bevk. Neuradno je slišati, da je Pogačnik manjkal zaradi smrti v družini, Kepa pa je šel k zobozdravniku.

Toda v zraku sta obviseli tudi junijska in julijska seja državnega zbora, saj zanju ni bil sprejet terminski program. Ko so 7. maja na kolegiju predsednika državnega zbora zavrnili uvrstitev glasovanja o razrešitvi Igorja Zorčiča na sejo državnega zbora, je zaradi manjkajočih poslancev manjšin zmanjkala podpora še za nekatere druge predloge.

Tako koaliciji med drugim ni uspelo skupaj s poslanskimi skupinami Desus in SNS potrditi terminskih programov dela DZ za junij in julij. V opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev namreč predlogov niso hoteli podpreti, dokler nepovezani poslanci ne bodo dobili pravice do sodelovanja v delovnih telesih.

Podobno so takrat zavrnili tudi predlog vladajoče koalicije, da bi na majski seji po hitrem postopku obravnavali paket treh davčnih zakonov, in sicer novel zakonov od dohodkov pravnih oseb, o dohodnini in o davku na dodano vrednost.

Enako se je zgodilo s predlogom, da bi po skrajšanem postopku obravnavali novele zakonov o vojnih invalidih, o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo in o žrtvah vojnega nasilja. Toda na koncu se je majska seja končala, še preden se je sploh začela, saj poslanci niso potrdili dnevnega reda.