Revija Reporter
Slovenija

Virant, SLS in DeSUS razmišljajo o skupnem vstopu v koalicijo

STA

23. dec. 2011 12:20 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsedniki strank SLS, DeSUS in Liste Virant Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Gregor Virant so se po današnji seji DZ, na kateri je slednji sprejel interventni zakon, dobili na sestanku, na katerem so se dogovorili, da bodo sodelovanje, ki se je začelo z deblokado parlamenta ob izvolitvi predsednika DZ, nadaljevali. To po Virantovih besedah pomeni, da se bodo lotili analize svojih programov, da vidijo, ali lahko nastopajo skupaj.

Prav tako bodo s takšno analizo po besedah Viranta ugotovili, ali lahko na pogovorih s predsednikom republike naslednji teden nastopijo skupaj.

Na vprašanja novinarjev na izjavi za javnost, sklicani za novinarje, vsi trije niso odgovarjali, ker da se morajo o točni vsebini sodelovanja še natančno dogovoriti. Tako tudi niso odgovorili na vprašanje, ali to pomeni sklenitev nekakšne koalicije.
 
Žerjav, Erjavec in Virant so se namreč po današnji seji DZ, na kateri je slednji sprejel intervencijski zakon, dobili na sestanku v pisarni Radovana Žerjava v DZ, sestanek pa so do izjave za javnost nadaljevali v prostorih poslanske skupine SLS.

Žerjav: Protestiram

Pred sklenitvijo dogovora je Žerjav v izjavi novinarjem sicer protestiral, da se SLS uporablja kot element pri pogajanjih za vstop v koalicijo.

Gregor Virant je danes namreč izjavil, da svet njihove stranke v četrtek sprejel zahtevo, da v koalicijo z Jankovićem vstopi tudi SLS, oziroma, da če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bo vstopila niti Lista Virant.

"Protestiram, da se Slovenska ljudska stranka uporablja kot element pri pogajanjih ene politične stranke za vstop v koalicijo. To ni korektno," pa je bil oster Žerjav. Povedal je, da je SLS glede vstopa v koalicijo z Jankovićem svoje že povedala in ponovil, da so obljubili, da bodo v vsakem primeru pomagali katerikoli koaliciji, da rešijo ključne probleme v državi.

Dodal je še, da Slovenija potrebuje močno in široko vlado.

Podpredsednik Liste Virant Janez Šušteršič pa je po današnjem sestanku liste Virant in verjetnega mandatarja Zorana Jankovića dejal, da so na vseh področjih, ki so bila vprašljiva, "našli neko pot, da se pogovarjamo naprej".

SDS: Predsednik republike podeljuje mandatarstvo

Postopki za oblikovanje koalicije so predpisani, predsednik republike pa je tisti, ki bo podelil mandat za sestavljanje koalicije novemu mandatarju in stekli bodo tudi potrebni formalni postopki, so se na napovedano sodelovanje med strankami SLS, DeSUS in Listo Virant odzvali v stranki SDS.

Ostali komentarji so preuranjeni, so za STA še zapisali v službi za odnose z javnostmi stranke. Predsednik SDS Janez Janša ob robu današnje slavnostne akademije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve sodelovanja med omenjenimi strankami ni želel komentirati.

Möderndorfer: Normalno je, da se pogovarjajo

Poslanec Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer v napovedanem sodelovanju Liste Virant, SLS in DeSUS ne vidi nič posebnega. "Normalno je, da se stranke med seboj pogovarjajo. Vse dokler ne bo sklenjena koalicija, je takšno pogovarjanje nekaj povsem normalnega," je dejal za STA.

Möderndorfer je še dodal, da vsi delajo za isto stvar, "argumenti in stališča političnih strank pa bodo na koncu odločili".

Po Virantovih besedah so omenjene tri stranke "nek blok političnih strank, ki je v sredo deblokiral delo državnega zbora". Odzivi na to so bili po njegovih besedah dobri, zato se jim je zdelo pametno, da to delo nadgradijo.

NSI: Zakaj pa ne

V stranki NSi danes napovedanemu nadaljevanju sodelovanja med strankami SLS, DeSUS in Listo Virant ne nasprotujejo. "Če so se našli in vidijo, da lahko sodelujejo, zakaj pa ne, to se mi zdi v redu," je za STA povedala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala, da sami k sodelovanju s tremi strankami niso bili povabljeni.

V kolikor bi bila stranka k sodelovanju povabljena, bi o tem razmislili, je dejala Novakova in dodala, da se glede morebitnega podobnega sodelovanja do sedaj niso pogovarjali z nobeno od treh omenjenih strank.