UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

Virant: Poslanci, ki škodijo ugledu DZ, bi morali odstopiti

Deli na:

Predsednik DZ Gregor Virant ob zadnjih aferah ocenjuje, da bi moral poslanec v primeru, da se pri njem odkrijejo hujše kršitve zakona ali etičnih pravil, ki škodujejo ugledu DZ, odstopiti sam oziroma bi ga morala k odstopu pozvati njegova stranka. Primeri Simčič, Marinič, Meršol in Vogrin pa nedvomno škodujejo ugledu parlamenta, je dodal.

Kot je Virant dejal za STA, bi bil le z odstopi poslancev, pri katerih odkrijejo hujše kršitve zakona ali etičnih pravil, zaščiten ugled parlamenta in velike večine poslank in poslancev, ki jim takih ravnanj ni mogoče očitati. Virant je za STA sicer navedel, da poslancu, ki se mu očitajo kršitve, seveda ni treba odstopiti v primeru, "da poslanec obtožbe prepričljivo javno ovrže".

Poslanci bi morali biti kot predstavniki ljudstva zgledni državljani, "to ljudje od nas pričakujejo", je dejal Virant.

Tako bodo tudi v primeru poslanca Vogrina v Državljanski listi Gregorja Viranta ob koncu marca preverili, ali je poravnal dolgove do posameznih naročnikov, in se na podlagi tega odločili o ukrepanju, tako kot je sam napovedal ob razkritju, da podjetje poslanca dolguje nekaterim upnikom. Poslanec je sicer v četrtek pojasnil, da je poplačal 70 odstotkov dolgov.

Poleg Vogrina so v središču pozornosti javnosti znašli med drugim tudi poslanec Pozitivne Slovenije Mitja Meršol, ki je bil v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja sodelavec Službe državne varnosti. Poslanec DeSUS Ivan Simčič naj bi se na fakulteto vpisal s ponarejenim srednješolskim spričevalom, še vedno pa tudi ni končan sodni postopek glede domnevnega goljufanja pri izpitu poslanca SDS Branka Mariniča. Vsi ti primeri nedvomno škodujejo ugledu parlamenta, je prepričan Virant.