20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant Lukšiča obtožuje sprenevedanja: Šef SD si želi strankarskega kadrovanja

Deli na:
Virant Lukšiča obtožuje sprenevedanja: Šef SD si želi strankarskega kadrovanja

Foto: Bobo

Predsednik DL Gregor Virant meni, da je koncept prvaka SD Igorja Lukšiča prej želja po večjem vplivu koalicijskih strank na kadrovanje v gospodarstvu kot pa nasprotno. S tem se je Virant pred današnjim kolegijem pri premierki Alenki Bratušek odzval na Lukšičeve izjave o poskusih vplivanja ministra za finance Uroša Čuferja na kadrovanje.

Virant nima občutka, pravi, da bi Čufer poskušal vplivati na kadrovanje in ravnati samovoljno. Po njegovem mnenju Čufer velik pomen daje kadrovanju po kompetencah in strokovnosti, "pozna se mu, da ni strankarsko aktiven in ga strankarska kombinatorika ne zanima". "Če bomo sledili temu principu, bo v redu," je v izjavi novinarjem ocenil Virant.

Sicer pa opozarja, da je stanje na področju kadrovanja v podjetja v državni lasti slabo in ga je treba razčistiti. Priložnost za to bo po njegovih besedah Slovenski državni holding.

Lukšič je minuli petek dejal, da je finančni minister Čufer na četrtkovi seji vlade predlagal spremembe statusa Slovenske odškodninske družbe (Sod), po katerih naj bi minister dobil večji vpliv nad kadrovanji, ki so tudi v njegovi pristojnosti, a je SD to ustavila. Lukšič je dodal, da se bo Čufer moral navaditi, da na vlado ne more prihajati z neusklajenimi predlogi.

Koalicijski partner Virant pa ocenjuje, da je Lukšičev koncept nekoliko drugačen in bi "vendarle rad večji vpliv političnih strank na kadrovanje v državnem delu gospodarstva". Ob tem zagotavlja, da sam v kadrovanje "nikoli in nikakor ne posega".



Lukšič je Virantove izjave po kolegiju pri predsednici vlade označil za politične. Poudaril pa je, da je v Sodu zelo netransparenten sistem, ob čemer je spomnil na odstop prvega nadzornika družbe.

Predsednik SD je sicer pojasnil, da so koalicijski partnerji nesporazum razčistili, razprava o statutu Soda pa je odprta. Najprej želijo o tem doseči soglasje v koaliciji, šele zatem ga bo obravnavala vlada, je dodal. Po njegovih besedah je sicer SD glede Čuferjevega predloga sprememb statuta Soda "takoj intervenirala" zaradi slabih izkušenj s predlogom prvega svežnja za privatizacijo. Tudi ta je namreč, kot je prvak SD večkrat izpostavil, na vlado prišel neusklajen.

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec je po sestanku povedal, da so koalicijski partnerji v pogovoru o pripravi novega statuta Soda odpravili določene nejasnosti. Koalicijske stranke bodo tako preučile predlog sprememb statuta in še ta teden, načeloma do srede, dale pripombe. Po Erjavčevih besedah si želijo, da bi vsi postopki potekali transparentno in v korist države.

Glede nastalih nejasnosti in izjav posameznih koalicijskih partnerjev pa pravi, da je težava, ker predsednik SD ni član vlade "in ne ve natančno, kaj se v vladi dogaja".