stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant išče podporo vladi narodne enotnosti - imena za mandatarja »le v glavah«

Deli na:
Virant išče podporo vladi narodne enotnosti - imena za mandatarja »le v glavah«

Svet Liste Virant bo po današnji seji strankam poslal pobudo za vlado narodne enotnosti z ustavno večino v DZ, do torka pa pričakuje odziv strank, ali se strinjajo z iskanjem povezovalnega mandatarja. Na poteze parlamentarnih strank čaka tudi predsednik republike Danilo Türk, ki formalnih pogovorov ta teden še ne bo nadaljeval.

Svet Liste Virant bo danes po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta sprejel ključne odločitve glede nadaljnjih korakov v pogovorih za oblikovanje vlade.

Kot je za STA povedal Virant, do torka od parlamentarnih strank pričakujejo odziv na pobudo za iskanje povezovalnega mandatarja, ki bi sestavil vlado, ki bi imela v DZ ustavno večino. Prav tako jih zanima, ali se stranke sploh strinjajo s konceptom vlade narodne enotnosti. Če dovolj širokega soglasja strank ne bo, bo sama Lista Virant ubrala "plan B" in intenzivno nadaljevala pogovore z obema potencialnima mandatarjema, torej prvakom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in predsednikom SDS Janezom Janšo, je pojasnil Virant.
 
Po njegovih besedah bo svet stranke že danes sprejel tudi merila, na podlagi katerih se bodo do 17. januarja dokončno odločili, ali gredo v levo ali desno-sredinsko koalicijo.
 
Če pa bodo do torka prejeli soglasje strank, ki bi lahko tvorile ustavno večino v vladi narodne enotnosti, bodo skupaj naredili nabor nalog take vlade in se dogovorili za mandatarja.
 
Dokler nimajo načelnega soglasja strank za oblikovanje vlade narodne enotnosti pa Lista Virant po besedah predsednika možnih imen za mandatarja ne bo navajala oziroma so ta imena "le v naših glavah". Predlog za vlado narodne enotnosti je namreč po Virantovih besedah poskus, ki "ga moramo narediti". Zavedajo pa se, pravi, da ni zelo verjetno, da bodo s predlogom uspeli.
 
Na vprašanje, ali je Listi Virant bliže vlada Zorana Jankovića ali vlada Janeza Janše, pa Virant odgovarja, da sta zanj sprejemljivi obe in zato odločitev ne bo preprosta. Z Janšo se v minulih dneh ni sestal, je pojasnil, bo pa z njim verjetno v prihodnjih dneh vzpostavil stik za primer, če ideja oblikovanja vlade narodne enotnosti ne bo uspela. V tem primeru bodo namreč, tako dodaja Virant, morali koalicijsko pogodbo začeti usklajevati tudi z "drugim potencialnim mandatarjem, če bo interes na njegovi strani".
 
Virant je še dejal, da se s predsednikom republike Danilom Türkom še nista dogovorila za termin vnovičnega srečanja, ga bo pa danes obvestil o namerah stranke in o tem, do kdaj lahko pričakuje njihovo odločitev glede podpore eni ali drugi koaliciji.
 
V uradu Türka pa so za STA pojasnili, da zaenkrat niso predvideni nikakršni formalni pogovori o mandatarju in da novih posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin na način, kot so potekala v torek, v tem tednu zagotovo ne bo. Vsekakor pa se bodo nadaljevali pogovori na različnih ravneh.
 
Zdaj naj bi bile tako na potezi parlamentarne stranke, da med seboj preverijo in izoblikujejo nek predlog, ki bi imel zadostno večino, da bi bil potrjen v državnem zboru.