franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant brez prave podpore za vlado narodne enotnosti

Deli na:
Virant brez prave podpore za vlado narodne enotnosti

Foto: Arhiv Reporterja

Parlamentarne stranke bodo vabilo Liste Virant k oblikovanju vlade narodne enotnosti prejele predvidoma po današnji seji sveta stranke, je pa že jasno, da takšne vlade ne bodo podprli v SD. V Pozitivni Sloveniji pa pričakujejo, da bo predsednik republike Danilo Türk mandat za sestavo vlade zaupal njim.

Vlado, ki bi dobila dvotretjinsko večino, bi morale poleg tako imenovanega sredinskega trojčka Liste Virant, SLS in DeSUS sestavljati vsaj ena od največjih parlamentarnih strank, torej bodisi Lista Zorana Jankovića bodisi SDS in SD.

Med možnimi mandatarji takšne vlade se omenja tudi predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar. Pobudnik vlade narodne enotnosti in predsednik Liste Virant Gregor Virant pa je na vprašanje o tem dejal le, da o imenih za mandatarski položaj še ne želijo govoriti. Kot možni predsedniki tehnične vlade pa sta se v javnosti doslej omenjala Janez Šušteršič in Janez Potočnik.
 
A v Pozitivni Sloveniji pobude za vlado narodne enotnosti ne komentirajo, saj, kot so zatrdili v stranki za STA, "pričakujejo, da jim bo predsednik republike Danilo Türk zaupal mandat za sestavo vlade". Do takrat bodo nadaljevali s koalicijskimi pogovori, so navedli.
 
Tudi v SD ideje o vladi narodne enotnosti ne podpirajo. Podpredsedniku SD Patricku Vlačiču se zdi pobuda za oblikovanje vlade narodne enotnosti, potem ko smo imeli volitve, nekorektna in neprimerna. Ljudje so na volitvah povedali svoje, poudarja Vlačič in dodaja, da se s tem pri ljudeh ustvarja občutek, da politika ni sposobna reševati težav.
 
Kot pravi, programske razlike na določenih točkah so in jih je verjetno lažje usklajevati na način, da ima neko odgovornost za vodenje države, drugi pa opravlja nadzor v opoziciji, kot da bi jih stranke usklajevale naenkrat. S predsednikom Liste Virant Gregorjem Virantom - kot razume, je to predvsem njegova pobuda - se SD o tem ni pogovarjala.
 
V SD se sicer o koaliciji pogovarjajo z Zoranom Jankovićem. Njegov odgovor na pripombe SD k osnutku koalicijske pogodbe še preučujejo, je za STA pojasnil Vlačič. Kot je povedal, z Jankovićem zaenkrat nimajo dogovorjenega nobenega sestanka, počakali bodo na vabilo in se nanj odzvali.
 
V poslanski skupini SDS predloga za oblikovanje vlade narodne enotnosti še ne komentirajo, saj predloga še niso prejeli.
 
Za vlado narodne enotnosti niso niti v NSi, bodo pa, kot je za STA povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, zagotovo za pogovore, če bodo ti potekali "v smislu širše koalicije". V stranki namreč menijo, da razmere niso take, da bi morali sestavljati vlado narodne enotnosti. Po njenem je pomembno, da dobimo mandatarja, ki bo uspel sestaviti čim širšo vlado.
 
Ponovila je stališče NSi, da je prav, da priložnost za sestavo vlade najprej dobi največja stranka. Poudarila je pomembnost širše koalicije, vendar se je po njenih besedah "treba odločiti". "Nenehno taktiziranje po našem mnenju ni na mestu, ampak je čas za odločitve in da končno dobimo vlado, ki bo lahko normalno delala naprej," je dejala.
 
Vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič je za STA potrdil, da bodo Lista Virant, SLS in DeSUS skupaj preverjali, ali je oblikovanje vlade narodne enotnosti možno. Po njegovih besedah naj bi Lista Virant danes pripravila tekst, potem pa da ga bo "dala v ogled". Poudaril je, da bo SLS zagotovo pristopila k tej pobudi, v kolikor pa ne bo pozitivnih odgovorov, bo potem očitno treba tehtati med levo in desno opcijo.
 
Bogovič je ob tem dejal, da so bili pri verjetnem mandatarju Zoranu Jankoviću do zdaj dvakrat na pogovorih in mu jasno povedali, da jih v koaliciji z njim ne bo, da pa želijo biti konstruktivni in sodelovati pri reformnih zadevah.
 
V tem okviru je po besedah Bogoviča tudi prišla "ponudba oz. razmislek" Jankovića, da bi predlagal neko partnerstvo za razvoj, ki bi ga ponudil vsem strankam, tudi tistim, ki ne bi bile v koaliciji. "Mi smo mu povedali, da nimamo nobenih težav, da to sprejmemo, ali podpišemo ali pa si enostavno damo besedo," je povedal.
 
Bogovič je potrdil tudi, da mu je Janković ponujal mesto ministra za kmetijstvo. Janković je po njegovih besedah nakazal, da bi jim prepustil omenjeni resor, kot "nosilca zgodbe" pa da vidi ravno Bogoviča.
 
Ker pa je ta pogovor potekal dan pred ustanovno sejo DZ, so v SLS Jankoviću povedali, da po njihovih ocenah ni nobenih možnosti, da bi se tisti dan lahko o tem kar koli pogovarjali. Najprej je bilo namreč treba konstituirati DZ, zdaj pa je treba še sestaviti vlado, zato so pustili "to zadevo" do takrat odprto.