kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Vinko Vasle razrešen protizakonito, odstavili tudi Jožeta Biščaka

Deli na:
Vinko Vasle razrešen protizakonito, odstavili tudi Jožeta Biščaka

Foto: Bobo

Vodstvo družbe TS media se izogiba odgovoru na vprašanje, ali so pred razrešitvijo odgovornega urednika portala PlanetSiol.net Vinka Vasleta v skladu z zakonom o medijih pridobili mnenje uredništva in kakšno je bilo to mnenje. Po naših informacijah se uredništvo o tem sploh ni izrekalo, zato je razrešitev Vinka Vasleta nezakonita. Če bo vložil tožbo na delovno sodišče in z njo zahteval vzpostavitev prejšnjega stanja, bo po vsej verjetnosti dosegel razveljavitev svoje razrešitve. Sočasno z Vasletom je bil odstavljen tudi njegov namestnik in urednik notranjepolitične redakcije Jože Biščak, kar napeljuje na sume, da ne gre za nobeno sinhronizacijo med Planet TV in portalom Planet Siol.net, pač pa za politično čistko.

Kot je znano, je direktor družbe TS media Tomaž Pernovšek v ponedeljek razrešil Vinka Vasleta z mesta odgovornega urednika portala PlanetSiol.net in za odgovornega urednika imenoval Rajka Geriča, sicer odgovornega urednika Planet TV. To je bilo storjeno protizakonito, saj ni bil spoštovan Zakon o medijih. Gerič bi namreč moral pripraviti svoj pogled na uredniško politiko, česar ni storil. Potem pa bi moral  uredniško politiko predstaviti zaposlenim, ti pa bi na osnovi tega glasovali o tem, ali mu dajejo pozitivno ali negativno mnenje. Takšen je zakoniti postopek. Šele po včerajšnjem dnevu, ko se je Gerič v vlogi odgovornega urednika prišel predstaviti, so ga nekateri spraševali, kako je bil imenovan in ni znal odgovoriti oz. se je sprenevedal. Danes pa je vodstvo pri njegovem imenu vendarle zapisalo v.d. Geriča torej čaka predstavitev in glasovanje na Planet Siol.Net.

Naše vprašanje, kdaj in kako je bil izveden postopek za razrešitev prejšnjega in za imenovanje novega odgovornega urednika PlanetSiol.net ter ali so skladno z zakonom o medijih pridobili mnenje zastopstva novinarjev in kakšno je bilo, so prezrli.

Odgovorili so, da se je „s pričetkom oddajanja celovite programske sheme Planet TV izkazala večja potreba po še bolj intenzivnem vsebinskem, tehničnem in kadrovskem povezovanju Planet TV in portala Planet Siol.net ter optimiziranju medsebojnih sinergij. Razvoj obeh medijev je namreč izrazito konvergenčen. Zaradi navedenega se je vodstvo TSmedia odločilo, da bo sinergije med obema medijema najlažje doseči tako, da bosta oba medija imela skupnega odgovornega urednika. Gospod Vinko Vasle ostaja cenjeni kolumnist in ustvarjalec notranjepolitičnih vsebin portala ter tesen sodelavec odgovornega urednika Planet TV in portala Planet Siol.net.“

Iz njihovega odgovora lahko sklepamo, da držijo naše informacije, da se uredništvo sploh ni izrekalo o razrešitvi Vinka Vasleta, čeprav bi se moralo tako v skladu z zakonom o medijih kot tudi v skladu z aktom o ustanovitvi družbe TSmedia. Da bi direktor družbe pred razrešitvijo odgovornega urednika potreboval predhodno mnenje uredništva, ki sicer zanj ni zavezujoče, so nam potrdili tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Ob tem so dodali, da ne razpolagajo z informacijami, kako so potekali konkretni postopki imenovanja oziroma razrešitve odgovornega urednika na PlanetSiol.net.

„Prav tako ni pristojnost MIZKŠ, da bi odločala o zakonitosti konkretnih postopkov imenovanj ali razrešitev odgovornih urednikov, saj je to podvrženo sodni presoji. Zakon o medijih je sicer glede tega vprašanja jasen - pred imenovanjem ali razrešitvijo odgovornega urednika mora izdajatelj medija pridobiti mnenje uredništva. Enako določa tudi Akt o ustanovitvi družbe TSmedia d.o.o. Ali je bilo v konkretnem primeru pridobljeno predhodno mnenje uredništva, kot rečeno, MIZKŠ ne ve, in tudi nima pristojnosti zahtevati od izdajatelja medija, da mu svoja postopanja v teh postopkih pojasni ali utemelji.“

Podrobnejši odgovor ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) objavljamo v nadaljevanju:

Zakon o medijih (ZMed) v prvem odstavku 18. člena določa, da mora imeti vsak medij odgovornega urednika, ki ga imenuje in razrešuje izdajatelj v skladu s tem zakonom in svojim temeljnim pravnim aktom. Pred imenovanjem ali razrešitvijo odgovornega urednika mora izdajatelj pridobiti mnenje uredništva, če ni v temeljnem pravnem aktu določen močnejši vpliv uredništva.

Družba TSmedia d.o.o., izdajateljica spletnega medija PlanetSiol.net, ima postopek imenovanja in razrešitve odgovornega urednika medija urejen v svojem Aktu o ustanovitvi, kjer je v prvem odstavku 23. člena določeno naslednje:
"Direktor izdajatelja s sklepom imenuje in razrešuje odgovornega urednika po pridobitvi mnenja uredništva za mandatno dobo 4 let."

Glede na navedeno MIZKŠ ugotavlja, da je postopek imenovanje in razrešitve odgovornega urednika pri medijih družbe TSmedia d.o.o. urejen v skladu z ZMed.

Na vaše vprašanje, ali je razrešitev in imenovanje odgovornega urednika PlanetSiol.net potekalo v skladu z ZMed (in s tem posledično tudi v skladu s prvim odstavkom 23. člena Akta o ustanovitvi TSmedia d.o.o.), pa MIZKŠ ne more odgovoriti, saj ne razpolaga z informacijami, kako so ti postopki v konkretnem primeru potekali. Prav tako pa ni pristojnost MIZKŠ, da bi odločala o zakonitosti konkretnih postopkov imenovanj ali razrešitev odgovornih urednikov. Ti postopki po ZMed niso in ne smejo biti podvrženi upravnemu ali inšpekcijskemu nadzoru s strani MIZKŠ oz. Inšpektorja za medije. To je razumljivo, saj gre pri postopku imenovanja ali razrešitve odgovornega urednika za razmerja, nastala izključno med subjekti (odgovorni urednik, uredništvo, izdajatelj medija) na civilno oz. delovnopravnem področju, kjer pa je le sodišče tisto, ki lahko odloča o domnevnih kršitvah pravil oziroma o nastalih sporih.