Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vesna Vuk Godina v coni ugodja: Hčerke bomo navajali v prostitucijo in prodajali ledvice

Deli na:
Vesna Vuk Godina v coni ugodja: Hčerke bomo navajali v prostitucijo in prodajali ledvice

Foto: Bobo

»Čez 18 mesecev bo taka kriza, da bodo starši svoje hčere navajali v prostitucijo in prodajali ledvice svojih sinov. To se že dogaja.«

To strašljivo napoved v trdilni obliki, ne kot možnost ali verjetnost, je pred nabito polno predavalnico škofjeloške gimnazije izrekla znamenita doktorica antropologije Vesna Vuk Godina. V četrtek, 18. novembra, je v mestu pod Lubnikom razpredala o partnerstvu med moškim in žensko, poslušat pa so jo prišli tudi starši učencev drugih šol v občini in nekateri dijaki. Ker je bila iz prve vrste deležna celo ploskanja, bi morda veljalo za širšo slovensko javnost povzeti še nekaj najbolj epohalno grozljivih in originalnih ugotovitev iz dvournega nastopa štajerske profesorice. V sredini in na obrobju avditorija se jim je sicer poslušalstvo bodisi čudilo ali nasmihalo, bodisi se nad njimi zgražalo, a odkar pri nas odločno zanikamo obstoj stricev iz ozadja, zaledne reakcije pač ne štejejo.

Kakih dvajset minut je dr. Godina govorila samo o slabih straneh kapitalizma, zlasti o potrošništvu, ki mu bojda čedalje bolj podlega tudi partnerstvo. Slednje naj bi postalo tržno blago, saj nam trg vsiljuje modele idealnega partnerja in partnerice, kakršnih v realnosti ni. In ker vzorov nikoli ne dosežemo, postanemo trajno nezadovoljni. Nezadovoljstvo v partnerstvu je odvisno od tega, kaj pričakujemo, in ne od tistega, kar imamo oziroma česar še nimamo.


VVG je nato prešla k bistvu: v duetu moški-ženska je ženska močnejši pol, čeprav vedno reagira, kot bi bila ogrožena. Zato se mora potruditi, da bo moškemu nadrejena. »Ko se zaljubimo, postanemo podrejene, moški se nas hitro naveličajo, ker nas ne potrebujejo več. Prava ljubezen je šele, ko partner izjavi, da želi biti z nami, čeprav ve, da so druge ženske boljše, privlačnejše. Zavestno se mora odločiti za cono neugodja. Kadar govori, da mu je z nami lepo, je v coni udobja in nas zgolj uporablja. Ko bo našel novo cono udobja, nas bo preprosto zamenjal.«

Seveda si vsi želimo biti ljubljeni in v coni udobja (podrejenosti), kakršne smo bili v zgodnji mladosti deležni od mame, je prepričana doktorica Vuk Godina. Zato je moški najbolj obvladljiv, če je bil kot otrok dojen, če je sesal mleko iz materinih prsi. Zadovoljen bo z dobro kuhinjo in občasnim seksom. Ne želi si shiranih suhic, kakršne gledamo v reklamah, ampak materinski lik, okroglo, »prešvicano«, rahlo tečno žensko. Potencialna partnerica mora torej že na prvi zmenek priti  nenališpana, nedišeča in ne preveč ljubezniva – in tako kandidata za podrejeno prikoličarsko bitje testirati, v kateri od obeh con, ki ju je odkrila profesorice VVG, jo hoče imeti.

Naprej v matriarhat, bi se očitno lahko glasil podnaslov antološkega predavanja v Škofji Loki. Še posebej, ker je predavateljica strmečemu občinstvu zaupala, da je njen ideal samurajska etika, od kapitalizmov pa ji je najbližji prav japonski. (Samuraji so sovražnike svojega gospoda sesekljali kot salamo, le ženskam so prizanesli. Če jim ni uspelo, so naredili harakiri. Vse je torej jasno. – op. I. G.) Ostroumno je VVG tudi komentirala slovensko družbenopolitično stvarnost in navzoče podučila, da če bi država znala vzeti nazaj samo tisto, kar se ji je pokradlo lani, bi bili že iz krize. Skratka, pod Janezom Janšo so nas oropali do golega, zato mora ljudstvo pod Alenko Bratušek prirejati zbiralne akcije za rešitev pred evropsko trojko.