Revija Reporter
Slovenija

Venezuela pod Triglavom: Radikalni levičarji dvigujejo pesti

Aleš Žužek

2. apr. 2018 20:00

Deli na:

Matej Tašner Vatovec, Luka Mesec in Violeta Tomič na kongresu Levice.

Bobo

Navdušenci nad Che Guevarom, radikalci, ki sanjajo o protikapitalistični revoluciji, ki bi Slovenijo postavila na glavo in jo spremenila v Venezuelo pod Triglavom. To je slovenska Levica, ki želi po volitvah oblikovati naslednjo levo usmerjeno vlado.

Julija 2014 je takrat 27-letnemu mladeniču s končanim študijem politologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV), po letih dela na študentske napotnice, honorarnem pisanju člankov in iskanjem denarja za projekte na evropskih razpisih, vendarle uspelo dobiti prvo redno službo. Ne sicer za nedoločen čas, a vsaj – če se ne bi zgodilo kaj predčasnega – za najmanj štiri leta. In ta služba prinaša dobro plačo, o kateri lahko večina njegovih sovrstnikov samo sanja. Mladenič, ki bo letos julija dopolnil 31 let, je Luka Mesec, voditelj slovenske radikalne levice.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, zakaj se Mesec zadnje čase otepa primerjav z nekdanjim vzornikom Ciprasom; zakaj je Združena levica leta 2014 sploh prišla v parlament; o vzponu levega radikalizma ter množičnih demonstracijah in pouličnem nasilju po Evropi; o reklami z vstajami; zakaj se podoben izkoristek kot leta 2014 Levici obeta tudi letos; kako so se medtem v Evropi okrepile desne populistične stranke; o negativni reklami za levico zaradi poloma južnoameriškega socialističnega eksperimenta v Venezueli; s kakšnimi mrežami skuša Levica na bližnjih volitvah ujeti čim več volivcev.