stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prosti dnevi tudi za muslimanske praznike?

Deli na:
Prosti dnevi tudi za muslimanske praznike?

Foto: Bobo

Ustavno sodišče presoja, ali so muslimani res diskriminirani, ker se prazniki in dela prostih dni v Sloveniji ne ujemajo z muslimanskimi, ampak s krščanskimi.

Nekateri muslimani v Sloveniji bi radi, da so ob praznikih, ki so dela prosti dnevi, izenačeni s katoličani. Zato je že jeseni Almir Talić na ustavno sodišče poslal pobudo za oceno ustavnosti zakona o praznikih in dela prostih dneh. Po njegovem je kot pripadnik islamske skupnosti diskriminiran, saj mora ob muslimanskih praznikih prositi delodajalca, da izkoristi letni dopust, s tem pa se mu zmanjša število dni dopusta v primerjavi s katoličani. Alić se sklicuje na človekove pravice, ki zagotavljajo tudi versko enakopravnost. Po njegovem gre za kršitev ustave, saj zakon opredeljuje le krščanske verske praznike za dela proste dni, čeprav je Slovenija tudi versko zelo raznolika. Potoži tudi, da v Sloveniji ni niti ene same džamije, zato morajo muslimani največje praznike praznovati pod košarkarskimi koši.

»Slovenija bi se lahko zgledovala po moji domovini Republiki Bosni in Hercegovini. Tam so poleg zakonsko določenih praznikov in s strani delodajalca dodeljenega letnega dopusta vsakemu zaposlenemu dali še štiri dni letnega dopusta. (…) S takim modelom bi lahko bila Slovenija vsaj enkrat pozitivni zgled drugim državam Evropske unije, kjer očitno obravnavanih vrednot iz srednjega veka še ne nameravajo spremeniti,« je zapisal. Dodal je, da bi bilo v Sloveniji potrebnih pet dodatnih dni dopusta. Ker je tako že 22 let, vsako leto pa je bil vsaj petkrat diskriminiran, pričakuje primerno odškodnino za 110 dni. Poleg tega tudi odškodnino za duševne bolečine, saj se je moral vsakič, ko je bil muslimanski praznik, pred delodajalcem ponižati in prositi za dopust.

Ustavno sodišče je pobudo poslalo poslancem, o njej pa se je v začetku decembra že izrekla vlada in Alića gladko zavrnila. Po oceni vlade zakonska ureditev dela prostih dni upošteva voljo državljanov in je primerljiva z državami EU,to je zelo pomembno tudi zaradi medsebojno gospodarsko in finančno poslovanje.