mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Večina za Jankovića

Deli na:

Zorana Jankovića bi na volitvah za ljubljanskega župana, če bi bile volitve to nedeljo in bi znova kandidiral, podprla dobra polovica volivcev (54 odstotkov). 35 odstotkov bi volilo koga drugega, 11 odstotkov pa je bilo neopredeljenih, kaže današnja anketa časnika Delo.

Zorana Jankovića bi na volitvah za ljubljanskega župana, če bi bile volitve to nedeljo in bi znova kandidiral, podprla dobra polovica volivcev (54 odstotkov). 35 odstotkov bi volilo koga drugega, 11 odstotkov pa je bilo neopredeljenih, kaže današnja anketa časnika Delo.

Nadpovprečno podporo sedanjemu županu so pokazali predvsem študentje (66-odstotno), pa tudi upokojenci (61-odstotno) in anketirani s končano srednjo šolo (prav tako 61-odstotno). Glede na volilne preference pričakovano izstopajo volivci Liste Zorana Jankovića (92-odstotna podpora), in tudi potencialni volivci SD (63-odstotna). Med volivci SDS pa bi Jankovića podprlo 12 odstotkov, drugega kandidata pa 85 odstotkov volivcev, kaže anketa.

Lista Zorana Jankovića bi sicer na lokalnih volitvah prejela 26 odstotkov glasov. Sledijo SD s 14,4-odstotno podporo, SDS z 11,7-odstotno, in DeSUS 5,6-odstotno podporo. LDS bi dobila 3,9 odstotka glasov, SNS 2,1 odstotka, SLS 1,8 odstotka, NSi 1,6 odstotka, Zares pa 1,3 odstotka. 18,2 odstotka vprašanih ni vedelo odgovora na vprašanje, katero stranko oz. listo bi volili na lokalnih volitvah, 14,7 odstotka pa ne bi volilo nobene od naštetih strank ali pa sploh ne bi volilo.

Povprečna ocena dela Jankovića je po izsledkih ankete 3,73. Na vprašanje, kako so zadovoljni z njegovim županovanjem, je namreč 22,3 odstotka anketiranih odgovorilo z "zelo zadovoljen", 52 odstotkov z "zadovoljen", 6,8 odstotka s "srednje", 11,7 odstotka z "nezadovoljen" in 6,2 odstotka z "zelo nezadovoljen". Odstotek vprašanih je na to vprašanje odgovoril z "ne vem".

Na vprašanje, kakšno je mnenje anketiranih o tem, da naj bi Mestna občina Ljubljana v mestnem urbanizmu puščala preveč proste roke zasebnemu kapitalu, je 60 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so v ospredju interesi kapitala, 26,4 odstotka pa jih je menilo, da so v ospredju interesi prebivalcev. 13,6 odstotka jih je na to vprašanje odgovorilo z "mi je vseeno" ali "ne vem".

Telefonsko raziskavo je po naročilo uredništva Dela 13. in 16. novembra na vzorcu 505 odraslih prebivalcev Mestne občine Ljubljana opravil Delo Stik.