mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Večina Slovencev bi znižala plače javnim uslužbencem

Deli na:

Znižanje plač javnih uslužbencev bi podprli 59,3 odstotki Slovencev, prav tako znižanje državnega proračuna (67,1 odstotek), je pokazala anketa Dela. Z nastopom naših nogometašev na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki pa je javnost zadovoljna, celo navdušena je nad njim.

Znižanje plač javnih uslužbencev bi podprli 59,3 odstotki Slovencev, prav tako znižanje državnega proračuna (67,1 odstotek), je pokazala anketa Dela. Z nastopom naših nogometašev na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki pa je javnost zadovoljna, celo navdušena je nad njim.

Vlada želi javnim uslužbencem znižati plače, kar naj bi bil pomemben ukrep za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. Sindikati javnih uslužbencev so se temu uprli. Sodelujoče v Delovi anketi so vprašali, ali menijo, da je znižanje plač javnih uslužbencev upravičen ukrep vlade. Večina jih temu pritrjuje. Pozitivno je na to vprašanje odgovorilo 59,3 odstotka vprašanih, da to ni upravičen ukrep, pa jih je menilo 36,3 odstotka.

Anketirane so tudi vprašali, kako bi se odzvali na morebitno stavko javnih uslužbencev. Z njo namreč grozijo sindikati javnih uslužbencev, če bo vlada znižala plače. Anketirane so vprašali, ali bi tako stavko podprli. Večina je ne bi. Da bi podprli stavko, je odgovorilo 39 odstotkov vprašanih, da je ne bi, pa jih je odgovorilo 56,1 odstotka.

V državnem zboru sprejemajo drugi rebalans letošnjega proračuna, s tem pa se država odpoveduje tudi nekaterim investicijam. Ali anketiranci kljub temu podpirajo napovedano zmanjšanje državnega proračuna? Večina jih. Pritrdilno je na to vprašanje odgovorilo 67,1 odstotka sodelujočih v anketi, nasprotno, da zmanjšanja proračuna ne podpirajo, pa jih je odgovorilo 26,3 odstotka.


Zaradi zmanjšanja proračuna ne bodo zgrajeni ali obnovljeni nekateri predvideni cestni odseki. Anketirane so vprašali, ali se strinjajo, da se zaradi varčevanja zmanjša obseg cestnih gradenj. Tu pa se je pokazalo, da bi ceste vendarle še radi gradili. Dobra polovica, 52,4 odstotka, jih je na vprašanje odgovorila nikalno. A tudi delež tistih, ki so odgovorili pritrdilno in se torej strinjajo z zmanjševanjem obsega cestnih gradenj, ni majhen: 44,1 odstotka.

Sodelujoče v anketi so zaprosili tudi, da s šolsko oceno od 1 do 5 ocenijo nastop slovenske reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu. Oceno 5 (odlično) jih je dalo 47,8 odstotka, oceno 4 (prav dobro) pa 33,6 odstotka. Povprečna ocena, ki so jo anketiranci dali našim nogometašem, je 4,3.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Anketiranje po telefonu je 21. in 22. junija na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.