lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Slovenija

Več kot sto uglednih državljanov podprlo Romano Tomc

Deli na:
Več kot sto uglednih državljanov podprlo Romano Tomc

Foto: Primož Lavre - Moj slogan je spoštovanje in sodelovanje, to bi moralo veljati tudi za odnose med SDS in NSI. V preteklosti je bilo nekaj napačnih potez z obeh strani.

Predsedniško kandidatko SDS Romano Tomc je v pismu podprlo več kot sto uglednih državljanov iz različnih poklicev, med njimi so politiki, akademiki, kulturniki, filozofi, pravniki, gospodarstveniki, zgodovinarji, zdravniki, kemiki itd.

»Predsednica države je osebnost, ki mora izžarevati predanost državljankam in državljanom, poštenost, verodostojnost in dostojanstvo. Prav takšna predsednica države bo Romana Tomc, ki s svojo življenjsko držo in izkušnjami zbuja zaupanje, da bo združevala vse Slovenke in Slovence, vse državljanke in državljane in prispevala k lepšemu in boljšemu življenju za vse,« pišejo v pismu podpore.

»Tako kot je že danes kritična do pomanjkljivosti v naši družbi, bo tudi kot predsednica republike izpostavljala najbolj pereče probleme, ki zbujajo v ljudeh odkrito nezadovoljstvo. Še posebej je občutljiva na razmere v zdravstvu, ki ljudem ne dajejo več občutka varnosti in gotovosti. Budno spremlja tudi dogajanja v pravosodju, kjer pravičnost ogrožajo vzvodi politične moči. Posebno pozornost namenja socialnim razmeram, kjer opaža, da je neenakost že tolikšna, da ne spodbuja več ustvarjalnosti, ampak ljudi ponižuje in žali.«

Prepričani so, da Romana Tomc ne bo uresničevala le svoje protokolarne vloge, ampak bo stvarno, angažirano, z živo prisotnostjo in vztrajnostjo javno opozarjala in zahtevala, da se razmere uredijo: »Tu se bo uresničilo njeno vodilo: "Spoštujmo in sodelujmo", kajti gre za vse ljudi, za vse državljanke in državljane Republike Slovenije. Romana Tomc je osebnost z jasno izoblikovano moralno avtoriteto, ki zbuja v ljudeh zaupanje, da bo izpolnila njihova pričakovanja, zato podpiramo njeno kandidaturo.«

Pod pismo podpore so se med drugim podpisali publicist in nekdanji politični zapornik Andrej Aplenc, nekdanja ministrica Marjeta Cotman, predsednik Zbora za republiko in nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati, župan občine Gorenja vas-Poljane in nekdanji poslanec Milan Čadež, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, nekdanji ustavni sodnik Mitja Deisinger, nekdanji poslanec Demosa Franci Feltrin, zgodovinarja Stane Granda in Igor Grdina, nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs, lastnik trgovin Jager Franc Jager, prvak SDS Janez Janša, teolog Janez Juhant, akademik Janko Kos, slovenski častnik Tone Krkovič, pesnik in igralec Tone Kuntner, sociolog Matej Makarovič, igralec Bine Matoh, pravnica Vera Mejak, literarni kritik in zgodovinar Matija Ogrin, novinar in nekdanji poslanec Miro Petek, sociolog Borut Rončevič, pesnik Brane Senegačnik, zgodovinar in nekdanji minister Vasko Simoniti, filolog Justin Stanovnik, založnik David Tasić, sociolog Matevž Tomšič, duhovnik Janez Turinek, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, zgodovinarka Andreja Valič Zver, nekdanji minister Andrej Vizjak, zdravnica in nekdanja političarka Alenka Žagar Slana ter drugi.

Pismo podpore Romani Tomc je objavljeno na spletni strani stranke SDS