vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

sveže žemlje Svet24.si

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

Mateja Magdalenić Svet24.si

Ste kje videli Matejo?

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Slovenija

Včerajšnja eksplozija v Mariboru popolnoma uničila šest stanovanj, še 18 jih je poškodovanih

Deli na:
Včerajšnja eksplozija v Mariboru popolnoma uničila šest stanovanj, še 18 jih je poškodovanih

Foto: STA - Prazna ostajajo še tri najbolj poškodovana stanovanja.

V močni eksploziji, ki je v sredo popoldne odjeknila v enem od stanovanj bloka v Mariboru, je bilo po podatkih gasilcev popolnoma uničenih šest stanovanj, ki so tako neprimerna za bivanje. Še 18 stanovanj je poškodovanih. Občina je stanovalcem uničenih stanovanj ponudila nadomestne bivalne enote, a so se ti zaenkrat raje preselili k svojcem.

Takoj po eksploziji, ki je odjeknila malo pred 15.30 in razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega stanovanjskega bloka na Ulici bratov Greifov v mestni četrti Pobrežje, se je moralo iz njega umakniti vseh okoli 30 ljudi v njem. Nekateri so se zvečer lahko vrnili, a šele potem, ko so gasilci in policisti preverili stanje in ugotovili, da je njihovo stanovanje varno.

Preiskava dogodka še poteka. "Statično naj bi bil blok ustrezen. Strokovne službe bodo to temeljito preverile, tudi plinske inštalacije, nato pa bodo na delu zavarovalnice, da ocenijo škodo v posameznih stanovanjih," je davi za STA povedal vodja službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor Matej Zupanič.

Dopoldne je bilo pritličje in prvo nadstropje bloka že vseljivo, v ostalih nadstropjih so še potekali varnostni pregledi in popisi škode po stanovanjih. Po besedah Zupaniča so stanovalcem v sodelovanju z Rdečim križem pripeljali plastenke z vodo, saj je blok zaenkrat brez vodovodne napeljave. Do večera naj bi bila vodooskrba znova vzpostavljena, elektriko že imajo, plina še vedno ne.

Škodo ocenjujejo predstavniki zavarovalnice v sodelovanju s upravnikom bloka. "O obsegu škode danes še težko govorimo. V vsakem stanovanju bo treba nekaj narediti," je novinarjem na kraju dogodka povedala Biserka Kolar iz podjetja Staninvest, ki je upravnik bloka. "Trudimo se, da bi čim prej stanovalcem omogočili osnovne bivalne pogoje, da se bodo lahko vrnili na svoje domove," je dodala.

Uničena stanovanja verjetno še nekaj časa ne bodo primerna za bivanja. "V prvi vrsti jih bomo poskušali zapreti. Torej da ponovno namestimo vrata in zasteklimo tisto, kar se da. Potem sledijo večji posegi," je povedala. Večinoma gre za stanovanja v etažni lastnini, dve sta v lasti Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor.


V eksploziji so bile po podatkih policije poškodovane štiri osebe, od tega ena huje. Reševalci so jo takoj po prihodu na kraj dogodka odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so ji nudili zdravniško oskrbo. Po neuradnih podatkih je še vedno v kritičnem stanju, gre pa za moškega iz stanovanja, kjer je eksplodiralo.

Vzrok za eksplozijo uradno ni znan, po prvih ocenah gasilcev je eksplodiral zemeljski plin pri štedilniku v enem od stanovanj. Policija tega še ne more potrditi. "Preiskava še traja. Policisti še opravljajo ogled in zbirajo obvestila," je danes ponovil predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel. "Glede na to, da gre za obsežno in zahtevno preiskavo, bomo podatke o zaključku preiskave sporočili predvidoma jutri," je sporočil.

Gmotna škoda je že na prvi pogled velika. Razbitine oken, ograj in drugega stavbnega pohištva ter drobci stekla so ležali povsod okoli bloka, tudi na parkiranih avtomobilih v bližini.

Cesto ob bloku so danes znova odprli za promet, medtem ko je dostop v blok še vedno omejen. Stanovalci, tudi iz sosednjih blokov, zgroženi pospravljajo razbitine, čistijo pločnike in ocenjujejo škodo na avtomobilih.

Mariborska občina je stanovalcem, ki jim je eksplozija uničila stanovanje, ponudila na voljo sedem bivalnih enot medobčinskega stanovanjskega sklada. Minulo noč so poiskali začasno zavetje pri sorodnikih ali prijateljih, danes pa po besedah Zupaniča nekateri že razmišljajo, da bi sprejeli občinsko ponudbo. Odpravljanje škode bo namreč dolgotrajno.

V stanovanju, kjer je eksplodiralo, naj bi po neuradnih informacijah živel 52-letni najemnik, domnevno naj bi skušal storiti samomor. Gasilci naj bi v njegovo stanovanje vdirali že pred dvema mesecema, ker naj bi si že takrat skušal soditi sam. Niti policija niti upravnik bloka tega zaenkrat ne komentirata.

Loading...