Revija Reporter
Slovenija

Včeraj so na ministrico iz koalicije leteli očitki laganja in norosti, kakšen bo odziv danes?

STA

21. dec. 2017 5:55

Deli na:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

M24

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo danes koaliciji predstavila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, vendar pa vlada zakona še ne bo obravnavala.

Premier Miro Cerar je v sredo dejal, da je priprava zakona trajala dalj časa, ker je zakon obsežen, a je prepričan, da ga še lahko sprejmejo, če bo politična volja.

Ministrica je v sredo predstavila predlog zakona, ki naj bi ga že v torek poslala koaliciji, vendar pa so v koalicijskih strankah oz. njihovih poslanskih skupinah za STA zatrdili, da ga niso prejeli, kar naj se ne bi zgodilo prvič. Tudi na finančnem ministrstvu so navedli, da še niso videli besedila zakona, ki ga je kot usklajenega s finančnim resorjem predstavila Kolar Celarčeva. Po ostrih odzivih iz DeSUS in SD na račun ministrice je Cerar v pogovoru za Radio Slovenija priznal, da glede možnosti sprejema zakona še v tem mandatu nima dobrega občutka.

Vlada bo sicer danes obravnavala akt o ustanovitvi samostojnega javnega zavoda, ki se bo imenoval Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, ter imenovanje Ane Žličar za v. d. direktorico inštituta. Vlada bo predvidoma danes odločala tudi o imenovanju Janeza Lavreta za direktorja slovenjgraške bolnišnice in o krivdni razrešitvi Andraža Kopača z mesta generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Vlada naj bi se seznanila tudi s potekom pogajanj s sindikati v javnem sektorju, na dnevni red seje pa je uvrščen tudi predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki bo omogočila Združenju mestnih občin Slovenije pridobitev statusa reprezentativnosti in s tem učinkovito sodelovanje in zastopanje njihovih interesov v razmerju do države.

Ministri bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki je med drugim potrebna zaradi njegove uskladitve s spremembami zakonodaje s področja prekrškov, ki uvaja nadomestni zapor, ter z novim zakonom o probaciji, pa tudi zaradi najnujnejših uskladitev z evropsko zakonodajo s področja pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, so sporočili iz urada za komuniciranje.