Revija Reporter
Slovenija

Dopolnilno zavarovanje naj bi nadomestil prispevek od 20 do 35 evrov

STA

20. dec. 2017 12:19 Osveženo: 12:25 / 20. 12. 2017

Deli na:

Ministrica Milojka Kolar Celarc je od Dejala je, da je od kirurgov zahtevala, naj pisno obrazložita, v čem je problem, da ne želita več sodelovati v programu.

STA

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je usklajen z ministrstvom za finance, je danes povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in dodala, da je v torek čistopis zakona poslala koalicijskim partnerjem.

Prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zavarovanje, bo razdeljen v pet razredov, znašal bo od 20 do 35 evrov.

Takšen prispevek bo sicer omogočal manjšo solidarnost, kot bi si je ministrica želela, a "če hočemo pripeljati zakon k življenju, so potrebni določeni kompromisi". Si pa Kolar Celarčeva šteje za velik uspeh, da so uspeli pripeljati ta zakon do tega nivoja.

Višina zneska prispevka bo po njenih besedah odvisna od statusa zavarovanca, v okviru tega statusa pa od višine njegovega dohodka. Kot je dejala v današnji izjavi za medije, bo več kot polovica zaposlenih po novem sistemu plačevala manj, kot danes plačuje dopolnilno zavarovanje, prav tako bo plačevalo manj 90 odstotkov upokojencev.

Vladi je v obravnavo predlagala tudi akt o ustanovitvi samostojnega javnega zavoda, ki se bo imenoval Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, namenjen pa bo tudi za zdravljenje odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Prav tako vladi predlaga, naj za v. d. direktorice inštituta imenuje Ano Žličar, ki je bila v preteklosti generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana. Inštitut bo deloval v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Kolar Celarčeva bo v četrtek v sprejem na vladi predlagala še imenovanje Janeza Lavreta za generalnega direktorja slovenjgraške bolnišnice in razrešitev Andraža Kopača z mesta generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Po ministričinih besedah so po končani javni razpravi pripravili nov čistopis zakona o dolgotrajni oskrbi, potem ko so se dodatno usklajevali s številnimi deležniki. Dejala je, da so se približali uskladitvi glede besedila zakona, dodatno pa opravljajo nove preračune, na kakšen način bi zbrali 110 milijonov evrov, kolikor je potrebno, da bi krili storitve iz dolgotrajne oskrbe. Po njenih besedah tudi preračunavajo, ali bo teh 110 milijonov evrov sploh dovolj, saj so v javni obravnavi prejeli nekaj predlogov, kaj bi še financirali v okviru tega zakona.

So pa dosegli soglasje glede vpeljave pilotnih projektov, s katerimi bi testirali predvidene rešitve v zakonu. Razpise za tri pilotne projekte bodo objavili januarja.

Ministrica je zadovoljna, da so uspeli zagotoviti tudi dodatna finančna sredstva, da bodo v prihodnjem letu nadaljevali z enkratnim dodatnim programom za skrajševanje čakalnih dob. Deloma bodo ta sredstva zagotovljena iz zdravstvene blagajne, deloma iz sredstev ministrstva, je dodala.