dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vajgl ne bo vložil napovedane kandidature, podprl bo Brgleza

Deli na:
Vajgl ne bo vložil napovedane kandidature, podprl bo Brgleza

Milan Brglez - Foto: STA

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je avgusta najavil zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika republike, kandidature ne bo oddal. Koliko podpisov podpore je zbral, ni pojasnil, dejal je le, da zelo veliko. V predsedniški tekmi podpira kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza, je poudaril v izjavi za medije.

"Kot veste, sem bil zadnjih 10 let v Evropskem parlamentu. Ko sem se vrnil, sem opazil, da Slovenija v EU počasi začenja zavzemati mesto, za katerega si ne želim, da bi ga zavzemali - postala je del skupine držav, ki delajo na razgrajevanju EU," je uvodoma pojasnil Vajgl.

Zato je, kot je dejal, čutil državljansko dolžnost, da se angažira. Ko je avgusta najavil, da bo zbiral podpise za kandidaturo, je bilo stanje po njegovih besedah drugačno kot danes, prav tako kandidati in razmerja med političnimi strankami. Zato se je sedaj odločil, da v volilnem procesu ne bo sodeloval.

Za vložitev kandidature bi moral Vajgl zbrati 3000 podpisov podpore, saj ga je kot kandidata podprla tudi stranka Naša prihodnost. Koliko podpisov je uspel v zbrati, ni pojasnil, je pa dejal, da jih je zbral zelo veliko in se zahvalil vsem, ki so ga podprli.


Ob tem je v predsedniški tekmi javno podprl kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza. Kot je dejal, je Brglez njegov prijatelj še iz časov, ko sta opravljala različne politične funkcije. Takrat sta zgradila medsebojno razumevanje, tudi pri pogledu na svet in na to, kakšno politiko si želita v državi.

Vajgl je trdno prepričan, da podpira pravega kandidata in da bo imela Slovenija v primeru Brglezove izvolitve odličnega predsednika republike. Ob tem je izrazil upanje, da bodo ljudje, ki so ga podprli, sedaj podprli Brgleza.

Slednji je poudaril, da si Vajglovo podporo šteje v čast. Po njegovih besedah bo v času kampanje, pa tudi kasneje z njim sodeloval. Vajgl je namreč dolgoletni politik, diplomat in človek, ki ga Brglez pri vprašanjih zunanje politike zelo ceni.

Ob tem je na vprašanje, kdo je vodja njegovega volilnega štaba, Brglez odgovoril, da je trenutno vodja še vedno sam. Vodenje bo v tem tednu prevzel drug posameznik, novega vodjo pa bodo ob tem predstavili tudi javnosti, je napovedal.