favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Zagorju se sprašujejo: Je šel denar za pravi namen?

Deli na:
V Zagorju se sprašujejo: Je šel denar za pravi namen?

Betonske stopnice so dobile novo podobo, nekoč so bile tu stanovanjske hiše. - Foto: Igor Gošte

Občina Zagorje ob Savi v teh dneh ureja prireditveni prostor pod cesto in precej nestabilnim pobočjem. V poletnih mesecih bodo tej lokaciji dali nove vsebine in mu poskušali vsaj malce vdahniti življenje. Resnici na ljubo navkljub precej visoki naložbi pred skoraj desetimi leti, ta prostor s stopnicami, svetilkami in kasneje z mostom čez potok Medija, ki se vije skozi središče Zagorja, ni nikoli zaživel. Ker pa je v tem času zob časa že precej načel tribune ali stopnice, jih sedaj ponovno urejajo. Že v drugo. Pa poglejmo malo v zgodovino.

Občina se je v letu 2010 prijavila na Peti javni razpis za prednostno usmeritev "Regionalni razvojni programi" v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Razvoj regij". Sofinancersko pogodbo je podpisala s Službo vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko za izvedbo "Celovita prenova degradiranih površin Ceste Borisa Kidriča". Poleg ureditve ceste in izgradnje tribun ob potoku Medija, so pri izkopavanjih naleteli tudi na grobove iz tako imenovane železne dobe. Celotna investicija je bila izvedena v treh letih in zaključena v letu 2012. Vrednost je znašala nekaj več kot milijon tristo evrov, od tega 207 tisoč evrov občinskih sredstev ali 16,29 %. Do sedaj še nismo izvedeli, koliko denarja je šlo za posamezni segment, torej koliko za ureditev omenjenega prireditvenega prostora, ki je ves ta čas sameval. Sam se izpred dveh let spomnim le razstave jamskih svetilk, o čemer smo poročali tudi v Reporterju. Pa tega nisem ali nismo vprašali prvič, koliko je ta del investicije stal. Po oceni nekaterih mojih sogovornikov in poznavalcev gradbenih del pa zagotovo vsaj tretjina celotne investicije.

Foto: Igor Gošte - Urejanje tribun na področju, ki bo dobilo ime Pristan.

Tako imenovane Tribune so bile že takrat namenjene druženju sprehajalcev in v nadaljevanju, ko se bosta aktivirala stara rudniška rova pod cesto, kot skupna vstopna točka v podzemne dvorane. Poleg tega je načrtovana sprehajalna povezovalna pešpot ob levem bregu potoka Medije na relaciji od gasilskega doma Zagorje do Pristana, s povezavo preko nove brvi, do trgovskega centra in naprej v KS Rudnik-Toplice.

Nas pa je tudi uradno zanimalo, koliko prireditev se je v vseh teh letih zgodilo na tem prostoru in kakšnih? Na občini so nam odgovorila, da zaenkrat organiziranih prireditev še ni bilo, saj prostor ni bil do konca urejen. Čeravno so pred desetimi leti smelo napovedovali, da bo to drugi Lent z glasbenimi prireditvami, filmskimi večeri in podobno. Zdaj upajo, da se bodo v prihodnje na tem mestu zvrstili vsaj manjši dogodki. Eden od njih bo odprtje Pristana na praznični dan 25. junija, ko bomo praznovali Dan državnosti.

Foto: Igor Gošte - Obiskovalci Pristana, si bodo lahko ogledali tudi table, na kateri so fotografije predmetov iz davne preteklosti Zagorja, ki so jih našli ob investiciji pred desetimi leti.

In kaj vse bo urejeno na novo? V sklopu del bodo betonske dele očistili, premazali, osvetlili in dodali lesena sedala, ki jih sedaj ni bilo. Po steni pod cesto bodo uredili vodni motiv, ki bo simboliziral toplice, saj je znano, da je na območju zagorskih Toplic že od nekdaj izvir tople vode. Kar pa žal v vseh teh letih niso znali izkoristiti. Še več, občina Zagorje ob Savi, ki se je dolga desetletja ponašala z letnim kopališčem Selo in z znamenitimi Medijskimi toplicami, svojim občanom in turistom že nekaj let ne omogoča več vodnih užitkov. Zato se vse več Zagorjanov odpravlja na kopanje v sosednje Trbovlje, kjer pa so kljub težkim časom znali ohraniti letno kopališče.

Pod vodnim motivom bodo v Zagorju uredili še razgledno ploščad in namestili stekleno ograjo, območje pa bo varoval jamski škrat Perkmandeljc, ki bo obiskovalce spomnil na nekdaj bogato rudarsko tradicijo. Bronasti kip, ki ga je zasnoval Dušan Kastelic, bo krasila še tabla s pesnitvijo Perkmandeljc Nandeta Razborška. Sedanja nadgradnja je ocenjena na okoli 74 tisoč evrov.

Foto: Igor Gošte - Letno kopališče Trbovlje zdaj vabi tudi Zagorjane, ki so ostali brez svojega kopališča.

Na občini upajo, da bo urejen prostor ob Mediji, ki so ga poimenovali Pristan, postal prijeten kotiček tako za organizirana kot tudi za neformalna druženja občanov, ki se bodo v lepih dneh lahko sprostili ob žuborenju vode in prepletu zgodovinskih tradicij občine. Kot rečeno, bodo prostor še v drugo slovesno predali namenu ob dnevu državnosti. Ob tej priložnosti bodo odkrili tudi spominsko obeležje, ki ga bodo skupaj postavili Občina Zagorje ob Savi, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza slovenskih častnikov, ta pa označuje vhod v rudniško skladišče eksploziva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo, ki so jih enote Slovenske teritorialne obrambe po blokadi in zavzetju skladišča JLA v Zaloški Gorici pri Celju prepeljale v Zagorje.

Nekatere občane pa precej skrbijo v uvodu omenjeno nestabilno področje nad Pristanom oziroma skale, ki po njihovem niso dovolj zavarovane. Nekateri se še spomnijo, kako se je pred leti na cesto nad Pristanom že odluščila večja skalna gmota. Mogoče tudi zaradi tega obisk tribun ni bil bolj množično obiskan.

Foto: Igor Gošte - Upajmo, da so skale nad Pristanom dovolj stabilne in zavarovane.