Revija Reporter
Slovenija

V Trstu je zadonela Zdravljica

STA

14. jul. 2020 6:00

Deli na:

Narodni dom v Trstu.

Bobo

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta po uradni obeležitvi predaje lastništva Narodnega doma slovenski manjšini včeraj popoldne pripravili še slovesnost, ki je bila odprta za javnost. Zbrali so se številni ljudje. Predstavniki manjšine so na pročelje doma položili vence, zadonela pa je tudi pesem, vključno z Zdravljico.

Organizaciji Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta pred Narodnim domom popoldne pripravili skupno slovesnost, ki so se je udeležili številni ljudje, na spletu poroča Primorski dnevnik.

Dom je bil v času obiska predsednikov Slovenije Boruta Pahorja in Italije Sergia Mattarelle ograjen, tako da ljudje niso mogli blizu. Po odhodu predsednikov so ograje odstranili, obiskovalci pa so se lahko približali.

Predstavniki krovnih organizaciji Slovencev v Italiji, strank Slovenska skupnost in Demokratska stranka ter Vsedržavnega združenja partizanov Italije ANPI so na pročelje stavbe položili vence.

Zbrane so med drugim nagovorili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, predsednik SSO Walter Bandelj, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc.

Slovesnost sta s petjem popestrili vokalna skupina Vikra ter vokalna skupina Glasbene matice. Zbrani so ob koncu skupaj zapeli Zdravljico.

V Trstu so včeraj Narodni dom, ki so ga fašisti požgali na današnji dan pred sto leti, predali formalno v last slovenski manjšini v Italiji. Podpisa dokumenta sta se udeležila tudi predsednika Slovenije in Italije.