komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V streljanju v izolski bolnišnici ubiti policist, zdravnik in napadalec

Deli na:
V streljanju v izolski bolnišnici ubiti policist, zdravnik in napadalec

Foto: Bobo

Strelski napad v izolski bolnišnici je terjal tri življenja. Poleg policista in napadalca je po poročanju medijev okoli 21. ure v izolski bolnišnici umrl tudi zdravnik. Policist, ki so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center, je uspešno prestal operacijo in je zunaj življenjske nevarnosti, so za STA sporočili iz UKC.

Do streljanja je prišlo okoli 15. ure. Po poročanju Dela je storilec Darko Gregorič, 70-letnik iz Svetega Antona pri Kopru, ki je domačinom znan po tem, da je že dvakrat oropal tamkajšnjo poslovalnico Pošte Slovenije. Po navedbah očividcev je bil na berglah. Po končanem pregledu je na hodniku zanetil prepir in medtem za hrbtom držal pištolo.

V tistem je mimo prišel tudi eden izmed urologov in moški je začel streljati. Ranjeni zdravnik naj bi bil urolog Luis Guillermo Martinez Bustamante, sicer mehiški državljan. Po besedah generalnega direktorja policije Fanka se je moški odpravil v bolnišnico z naklepom, da ubije prav tega zdravnika. Tudi očividci pravijo, da je strelec iskal prav ustreljenega zdravnika, saj je spraševal po njem, v rokah pa naj bi imel celo list papirja s seznamom imen, poroča MMC RTVS.

Zdravnika je ustrelil v prsni koš, nato pa še v hrbet. Zatem je sprožil še več strelov, na hodniku pa je zavladala panika.

V bolnišnici je bil medtem tudi 43-letni uniformirani prometni policist, ki je po Fankovih besedah začel streljati nazaj proti strelcu, a ga je napadalec od blizu ustrelil v prsni koš. Njegove poškodbe so bile tako hude, da je podlegel na kraju nesreče oz. so njegovo smrt razglasili poldrugo uro kasneje v operacijski dvorani.

Napadalec je nato po navedbah prič odkorakal iz bolnišnice, se za nekaj časa usedel na bližnjo klop, nato pa skušal pobegniti z avtomobilom. Medtem so se pripeljali policisti, ki so ga skušali ustaviti. Pri tem je napadalec ustrelil še enega policista in ga huje ranil, je povedal Fank. Policisti pa zdaj še preiskujejo, ali si je storilec nato sodil sam ali so ga pokosile policijske krogle.

Enega od ranjenih je že operiral srčni kirurg Tomislav Klokočovnik, ki je z ekipo anesteziologov iz Ljubljane s helikopterjem odletel v Izolo. Stanje drugega ranjenca je bilo dovolj stabilno za prevoz, zato so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je po strelskem incidentu znova opozorila na nevarno delo policistov. Dejala je, da je "pravica do varnega opravljanja nevarnega dela človekova pravica vsakega policista in policistke". Zatrdila je še, da je prioriteta njenega mandata "skrb za ustrezno opremljenost policije in nemotene pogoje za delo, tudi kar se tiče ustreznih zakonskih pooblastil".

Opozorila je tudi, da so v zadnjem času policisti pri svojem delu prepogosto poškodovani ali celo ubiti. "Tragičen dogodek ponovno potrjuje, da policijskega poklica ne gre enačiti s klasičnimi uradniki," je poudarila Györkös Žnidarjeva.

Policija je prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da policisti ne bodo sprejeli takih dogodkov kot "poklicni riziko". "Sočustvujemo in skupaj s svojci policista, ki je spet življenje izgubil samo zaradi opravljanja svojega poklica, žalujemo," so dodali.

Na Twitterju se je odzval tudi premier Miro Cerar in zapisal, da je "z mislimi pri svojcih žrtev streljanja v Izoli ter v upanju, da bo zdravnikom uspelo rešiti ostali dve osebi, ki se borita za življenje".

Incident, predvsem pa napad na policiste sta obsodila tudi Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije. V prvem so ostro obsodili vsak napad na policiste in izrazili globoko zaskrbljenost nad odnosom nekaterih institucij, delov civilne družbe in medijev do varnosti policistov, saj da so po njihovih navedbah v zadnjem času priča zaviranja procesa sprejema nujnih dopolnitev policijskih pooblastil, ki bi varnost policistov v postopkih z nevarnimi osebami lahko dvignile na višji nivo.

V Policijskem sindikatu Slovenije pa so opozorili, da tokratni dogodek dokazuje, da poklic policista nikakor ne more biti primerljiv s katerimkoli drugim poklicem. Tudi oni so opozorili na vse več okrutnih napadov na policiste, ki se vedno pogosteje končajo tragično.

V policijskem sindikatu so še opozorili, da se varnost državljanov lahko zagotovi le skozi varnost policije, zato ne bodo več popuščali pri uveljavitvi dogovorjenih pravic, novih pooblastil in zadostnega števila kadrov, ki stremijo k višji varnosti policistov.

Na streljanje se je odzvala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je izrazila obžalovanje ob incidentu in sočutje z vsemi prizadetimi, hkrati pa poudarila, da bo "ministrstvo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da do takšnih tragičnih dogodkov ne bo prišlo nikoli več".

"Žal ekscesov ne more preprečiti še tako dobro varovanje. Kljub temu bomo z vodstvi javnih zavodov še dodatno okrepili varnost bolnikov in zaposlenih v zdravstvenih ustanovah," je zatrdila ministrica za zdravje.

K temu je pozval tudi predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, ki je opozoril na vse več napadov in groženj na zdravstveno osebje.

"Današnji primer očitno dokazuje, da lahko pride nekdo oborožen v javni zdravstveni zavod. V tej smeri bo verjetno treba razmišljati," je dejal Kuštrin, ki se mu sicer zdi večji problem, da se v družbi že vsa leta po osamosvojitvi ustvarja klima, da so zdravniki odgovorni za vse napake zdravstvenega sistema, kar pa po njegovih trditvah ne drži. Zdravstveni sistem je po njegovih besedah odgovornost politike.