nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Slovenski Istri zaenkrat še brez redukcij vode, a zaloge padajo

Deli na:
V Slovenski Istri zaenkrat še brez redukcij vode, a zaloge padajo

Foto: Reuters

Tudi minuli vikend so v Rižanskem vodovodu uspeli prebroditi brez omejitev v rabi vode, tako da na Obali voda še vedno teče v vsaki pipi. K temu je prispevalo tudi ravnanje prebivalstva, saj so privarčevali okoli 15 odstotkov vode. Kljub temu so obeti glede padavin slabi, vodnjaki na podtalnici pa se vztrajno nižajo, je pojasnila Sara Milenkovski.

Že minuli konec tedna so sicer preživeli nekoliko težje, zlasti obremenjujoče za sistem pa so bile dnevne konice v porabi vode, ki so jih uspeli premostiti z določenimi posegi na sistemu, je za STA povedala predstavnica Rižanskega vodovoda Sara Milenkovski.

Žal so obeti slabi, saj nekih obilnejših padavin ni na vidiku vsaj do konca meseca. Voda, ki jo trenutno črpajo iz vodnega vira reke Rižane, je v celoti voda iz podtalnice, kar 60 odstotkov vseh količin vode pa trenutno pridobivajo iz sosednjih vodovodov.


Vodooskrba v Slovenski Istri zaenkrat še poteka nemoteno tudi zaradi ravnanja prebivalstva, saj so odjemalci ukrepe o varčevanju vzeli resno in se jih držijo, kar je videti tudi pri dnevnih bilancah porabe, ugotavlja Milenkovskijeva: "Privarčevali smo več ali manj 15 odstotkov vseh potrebnih količin, tako da so prav te privarčevane količine tiste, ki nam vsak teden za en teden odložijo redukcijo vode."

Stanje je takšno, da lahko redukcije nastopijo vsak čas, varčevanje z vodo pa bo zagotovo trajalo, vse dokler ne bo nekega obilnega deževja, ki bi napolnilo podtalnico. V Rižanskem vodovodu tako znova pozivajo k varčevanju z vodo in njeni racionalni rabi. "Če bodo in ko bodo potrebne redukcije, jih bomo deležni vsi," dodaja predstavnica vodovoda. Ob tem napoveduje, da bodo v primeru redukcij le-te poskušali enakomerno porazdeliti na vse tri obalne občine.

Sicer pa v Rižanskem vodovodu računajo, da bodo s koncem meseca in odhodom prvih turistov uspeli nekoliko zmanjšati porabo vode ter s tem nekoliko bolj v prihodnost odmakniti uvedbo redukcij. Ob tem pa rešitev seveda ostaja dež, dodaja Sara Milenkovski.