sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Slovenijo včeraj prišlo kar 3000 migrantov

Deli na:
V Slovenijo včeraj prišlo kar 3000 migrantov

Foto: Bobo

S prihodom 2700 migrantov se je za Slovenijo danes začel drugi begunski val, potem ko je Madžarska v petek ponoči zaprla svojo zeleno mejo s Hrvaško. Ker je pričakovati, da bo drugi val močnejši od prvega, je vlada sprejela sklep, da se lahko v varovanje meje po potrebi vključi tudi vojska.

Prvih 600 migrantov je v državo prispelo ob 8.30 z avtobusi iz Hrvaške. Od tega jih je 300 prišlo prek Gruškovja, 300 pa prek Petišovcev. Vse so nato registrirali in prepeljali v nastanitveni center Šentilj, večji del jih je popoldne že tudi nadaljeval pot v Avstrijo.

Popoldne je iz Tovarnika v Čakovec na Hrvaškem pripeljal vlak s 1800 begunci. Od tam so jih po 300 z avtobusi poslali na mejna prehoda Petišovci in Gruškovje, 1200 pa jih je ostalo na vlaku in so v Slovenijo prišli prek železniškega prehoda Središče ob Dravi.

Vse begunce bodo v sprejemnih centrih ob meji - del v Središču ob Dravi, del pa v Petišovcih, Dolgi vasi in Gruškovju - registrirali, nato pa jih bodo prepeljali v nastanitveni center v Šentilju ob meji z Avstrijo.

Kot je v izjavi za medije v Središču ob Dravi povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel, so 600 beguncev, ki so dopoldne prišli na prehoda Gruškovje in Petišovci, že prepeljali v Šentilj, od koder pa jih je velika večina že odšla v Avstrijo, tako da je bil pred prihodom beguncev z vlaka tamkajšnji center že tudi skoraj izpraznjen.

Na mejni prehod Obrežje pa je nekaj pred 19. uro prišlo 300 beguncev. Tudi njih bodo registrirali in odpeljali v nastanitvene centre po državi. Inšpektor oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave Novo mesto Bojan Tomc je v izjavi za medije povedal, da pretežno prihajajo iz Afganistana, med njimi pa so v glavnem družine.

Po 22. uri na Obrežju sicer pričakujejo še dodatnih 300 prebežnikov. Novih napovedi o prihodu prebežnikov pa za zdaj še nimajo.

Že dopoldne se je na seji sestal Svet na nacionalno varnost, ki mu je takoj sledila seja vlade. Na njej so po besedah premiera Mira Cerarja ministri sprejeli sklep, da se lahko kot pomoč policiji pri varovanju meje s Hrvaško in reševanju begunske krize vključi tudi vojska.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica se bo vojska v varovanje meje vključila le v primeru, ko policija zaradi prevelikega navala migrantov ne bi mogla učinkovito obvladovati položaja, vojaki pa tudi ne bodo imeli policijskih pooblastil.

Za zdaj policija po besedah Šefica položaj obvladuje z rednimi policijskimi enotami, tako da tudi rezervni sestav policije še ni bil vpoklican.

Po besedah Cerarja morebitna pomoč vojske ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak da želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo, tako z vojaki kot opremo, je dejal.

Za nedeljo zjutraj je bil po besedah Šefica najavljen še en vlak prebežnikov, vendar pa jih bo Slovenija po besedah Šefica sprejela šele, ko jih bo določen del odšel v Avstrijo. V petek so se sicer po njegovih besedah odločili, da bo država dnevno sprejela največ 2500 migrantov, čeprav jih bo, kot kaže, že danes skupaj 3000.

"Kolegom na hrvaški strani smo razložili, da želimo imeti nadzor nad sprejemanjem in da bomo sprejeli le toliko migrantov, kot jih lahko oskrbimo," je dejal na novinarski konferenci po seji vlade in izrazil je upanje, da bo Hrvaška to razumela.

Mednarodni potniški promet je po besedah Šefica še vedno prekinjen, "ker želimo imeti nadzor nad tem, kar se dogaja". Bo pa danes v državo spuščen turistični vlak iz Hrvaške.

Trenutno so sicer vstopne točke v Slovenijo na Gruškovju, Petišovcih in Središču ob Dravi (za vlakovni promet), lahko pa tudi na Obrežju. Izstopni točki na meji z Avstrijo sta Gornja Radgona in Šentilj.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je dejal, da so že aktivirali vse sprejemne in nastanitvene centre v državi, ki so preverili svoje zmogljivosti, aktivirana pa sta tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta preverila zaloge hrane.

Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da je vlada na reševanje begunske krize pripravljena in da deluje usklajeno, pri tem pa so v rednem stiku s sosednjimi državami.

Pri tem je napovedal, da bo Slovenija v prihodnje sprejemala ukrepe, ki bodo sorazmerni ukrepom držav, kamor so migranti namenjeni. "Slovenija je tranzitna država, zato moramo upoštevati, da želijo migranti, begunci preko Slovenije v druge države. In če bodo te države sprejemale vedno strožje ukrepe, jih bo tudi Slovenija," je dejal.

Dejal je, da ima ta položaj tudi "precejšnje finančne učinke na državo". Kakšni točno so, še ne vedo, se bo pa Slovenija obrnila na EU, da bi dobila sredstva, s katerimi bo lažje obvladovala begunsko oz. migrantsko problematiko.

Na večji prihod beguncev v Slovenijo so se pripravili tudi številni prostovoljci in humanitarne organizacije. Ti so že od jutranjih ur na mejnih prehodih beguncem delili hrano in pijačo ter topla oblačila in obutev.

Madžarska je ob tem v skladu s schengnom uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo. Avstrija pa je že veljaven nadzor na meji s Slovenijo razširila na skoraj vse mejne prehode.