Revija Reporter
Slovenija

V Sloveniji potrjenih že 12 okužb z novim koronavirusom, okuženi tudi zdravstveni delavci, iz izolacije na infekcijski kliniki pa se za svoj youtube kanal javlja Rok Borštnik. (VIDEO!)

E.M.M., STA

7. mar. 2020 14:14 Osveženo: 17:40 / 07. 3. 2020

Deli na:

Koronavirus

Profimedia

V Sloveniji imamo po najnovejših podatkih in opravljenih 785 brisih potrjenih 12 okužb z novim koronavirusem. Za boleznijo Covid-19 je zbolela tudi oseba, ki je bila v neposrednem stiku z okuženim zdravnikom iz Metlike in bila z njim v Italiji. Drugi primeri okužbe so prav tako povezani s tujino. Epidemiološka raziskava še poteka. Nina Pirnat, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je ob tem dejala, da je nujen sklic Sveta za nacionalno varnost. Minister za zdravje bo danes podpisal prepoved večjih dogodkov v zaprtih prostorih, saj na ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da je tveganje zelo veliko. Prestavljen bo tudi koncert Andrea Bocellija, ki naj bi potekal danes v Ljubljani.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje. Zato so predlagali omejitev množičnih prireditev. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je pojasnila, da se tak sklep že pripravlja v podpis ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Alešu Šabedru.

Kakšne točno bodo omejitve, tako še ni jasno, pričakovati pa je popolno prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih. Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev.

Posebne omejitve bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom. Klinično delo v metliškem zdravstvenem domu se ne bo izvajalo, nujna medicinska pomoč pa bo potekala v Zdravstvenem domu Črnomelj in po potrebi v Zdravstvenem domu Novo Mestu, je pojasnil vodja sektorja za katastrofno medicino ministrstva za zdravje Darko Čander.

NIJZ je predlagal tudi sklic sveta za nacionalno varnost in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je na Twitterju že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.

Kot smo že poročali, so med okuženimi tudi zdravniki in drugi zdravstveni delavci. Zdravnik, pri katerem so v petek potrdili osmo okužbo z novim koronavirusom in dela v Zdravstvenem domu Metlika, je bil na dopustu v Italiji, po vrnitvi v Slovenijo pa je bil pred odkritjem okužbe tri dni v službi. Okuženi zdravnik je bil neposredno v stiku z 12 stanovalci Doma starejših občanov Metlika, tesneje tudi s sestro, ki dela v ambulanti ZD Metlika, z ostalim osebjem pa se je srečal na hodniku oziroma v sobi. Epidemiologi so od petkove večerne potrditve okužbe zdravnika v metliškem zdravstvenem domu z novim koronavirusom intenzivno preiskovali njegove stike in našteli nekaj manj kot 300 kontaktov. Kot je bilo pojasnjeno na tiskovni konferenci, pri stanovalcih Doma starejših občanov niso opravili testiranj. 6 zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z  metliškim zdravnikom, je imelo določene bolezenske znake. Pri vseh šestih so opravili teste in so zaenkrat negativni.

Pirnatova pri tem opozarja, da po zdravstvenih domovih krožijo tudi drugi virusi. Na NIJZ zato pozivajo vse zdravstvene delavce, da ne hodijo v službo, če imajo znake bolezni zgornjih dihal.

8359f32763a59bdf307e9a26fe56190c.jpeg

Z okužbami z novim koronavirusom se, kot je znano, spopadajo tudi v UKC Maribor. Potem ko so v četrtek potrdili okužbo pri tamkajšnjem 32-letnem kliničnem farmacevtu, je bila včeraj okužba potrjena tudi pri njegovi partnerki, zdravnici na radiološkem oddelku. Tudi onadva naj bi se z novim koronavirusom okužila v severni Italiji. Po zadnjih informacijah direktorice NIJZ so v Mariboru testirali okoli 70 oseb, za zdaj ni bil nihče pozitiven za okužbo z novim koronavirusom.

Minister Šabeder je že včeraj dejal, da so okuženi zdravniki "najslabši možni scenarij", ki bi se lahko zgodil. Izpostavil je, da so se zdravstveni delavci okužili v tujini in ne med delom. Ob tem je pozval vse zdravniške organizacije in zdravnike, da najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo, šele nato za zdravje pacientov. "Primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti," je opozoril.

Že pred tem so bile 3 okužbe potrjene med skupino popotnikov, ki so se pred dnevi preko Italije vrnili iz Maroka. Četrti in peti okuženi sta moški in ženska, ki sta prav tako potovala po Italiji.

Z videoposnetkom iz bolnišnične sobe na ljubljanski infekcijski kliniki pa se je medtem oglasil Rok Borštnik, ki se je nedavno preko Italije vrnil iz Maroka in je tretji zabeleženi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Kot je sporočil, zdravstveni delavci lepo skrbijo zanje. Počuti se dobro, ima le znake manjšega prehlada. Več o njegovi osebni izkušnji z okužbo z novim koronavirusom si lahko ogledate v spodnjem videu.