Revija Reporter
Slovenija

V Sloveniji potrjenih že 34 okužb z novim koronavirusom

STA, E.M.M.

10. mar. 2020 14:05 Osveženo: 19:04 / 10. 3. 2020

Deli na:

Slovenija in koronavirus

Profimedia

Kot je na twitterju sporočila Vlada Republike Slovenije, je bilo danes do 18. ure v Sloveniji potrjenih 34 primerov okužbe z novim koronavirusom. Minister za zdravje je danes napovedal tudi, da bodo na meji z Italijo na podlagi zakona o nalezljivih boleznih vzpostavili ad hoc kontrolne točke. Danes pa je Marjan Šarec, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, napovedal tudi, da bo Slovenija zaprla mejo z Italijo za potniški promet takoj ko bodo za to izpolnjeni vsi pogoji.

Kot je bilo pojasnjeno an današnji popoldnaski novinarski konferenci, je bilo v Sloveniji opravljenih 1643 testiranj na novi koronavirus, toda podatki se iz ure v uro spreminjajo.


Število okuženih po regijah je: 15 v Ljubljani, 10 na Dolenjskem, 5 v Mariboru, 1 v Portorožu, za 3  potrjene primere pa podatki še niso znani.

Na zdravljenju na Kliniki za infekcijske bolezni je 18 oseb, od tega jih gre 5 danes domov, saj imajo zelo blage simptome. Ti, ki ostajajo, so vsi stabilni.

Epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Eva Grilc je pojasnila, da se je večina obolelih še vedno okužila v tujini. Sekundarnih okužb je okoli 14, a se ti podatki spreminjajo iz ure v uro. Pri do sedaj potrjenih sekundarnih primerih je znano od koga so se te osebe okužile, ne gre za naključne osebe.

ZD Koper

Tilen Pajek, STA

V povezavi z dogodkom v Kopru, ko je oseba z znaki okužbe nenapovedano prišla v zdravstveni dom, pa apelirajo na prebivalstvo, da, če imajo znake, pokličejo izbranega zdravnika in ne hodijo bolni nenajavljeni v zdravstvene domove.

UKC Ljubljana

bobo

Grilčeva je komentirala tudi informacije, ki so se pojavile v medijih, da je ena okužena oseba zdravnik iz UKC Ljubljana. Zagotovila je, da je bila tudi ta oseba popisana in da se tudi v tem primeru aktivno izvajajo epidemiološki ukrepi. Oseba je bila umaknjena iz delovnega procesa in nima kontaktov z bolniki.

Poleg tega je v UKC Ljubljana okužena še ena oseba, ki pa ni zdravstveni delavec. Informacije o tem, da naj bi bila okužena še ena oseba, ni želela komentirati niti predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc. Zagotovila je le, da nevarnosti za bolnike ni.

Aleš Šabeder

STA

Kot je  na tiskovni konferenci še povedal minister Šabeder, je prepoved zbiranja na javnih prireditvah v zaprtih prostorih za več kot sto ljudi začela veljati opolnoči, ne velja pa za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede. Velja pa denimo za kinodvorane.

Na podlagi zakona o nalezljivih boleznih je napovedal tudi vzpostavitev "ad hoc" kontrolnih točk na meji z Italijo in sicer so glede nadzora na meji z Italijo danes skupaj z notranjimi ministrstvom, Civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije sestavili delovno skupino, ki bo pripravila ukrepe na meji.

Država sicer za zajezitev okužb ves čas sprejema ukrepe. Kot je povedal Šabeder, so v klicni center, kjer lahko občani na številki 080 14 04 dobijo vse potrebne informacije v zvezi z koronavirusom, do zdaj prejeli že več kot 700 klicev, kličejo pa tudi zdravniki in pediatri. Slednje prosijo, naj na zasedejo telefonskih linij, ki so namenjene občanom, saj so za zdravstveno osebje predvidene drugi kontakti.

Od danes bodo vsi, ki bodo vstopili v Slovenijo, po preklopu v mobilno omrežje slovenskih operaterjev, prejeli sms-sporočilo z opozorilom na preventivne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa in številko klicnega centra. Trenutno obveščanje deluje pri Telekomu, tekom današnjega dne naj bi delovala tudi pri drugih operaterjih, je povedal Šabeder.

V prihodnjih dneh bodo vsa gospodinjstva prejela tudi posebno zloženko z najpomembnejšimi informacijami o tem, kako prepoznati okužbo s koronavirusom in kako ravnati ob sumu na okužbo.

Danes je po Šabedrovih besedah potekal tudi skupni sestanek predstavnikov odhajajoče in prihajajoče vlade, na katerem so najverjetnejšo novo vlado seznanili z ukrepi, ki jih izvajajo. Takšno sodelovanje in obveščanje bo na dnevni ravni potekalo tudi v prihodnje, je povedal.