Revija Reporter
Slovenija

Šarec: Uradno bomo razglasili epidemijo. V Sloveniji danes do 14. ure potrjenih 89 primerov okužbe z novim koronavirusom

STA, E.M.M.

12. mar. 2020 12:14 Osveženo: 14:28 / 12. 3. 2020

Deli na:

Marjan Šarec

Primož Lavre

Slovenija bo danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa, je po seji vlade napovedal odhajajoči premier Marjan Šarec. Potrdil je tudi, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije, s posebnim zakonom pa se bo tistim, ki bodo zaradi zaprtja morali ostati doma, zagotovilo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Slovenija bo na meji z Italijo zavračala tudi vsa tovorna vozila.

Vlada Republike Slovenije je na Twitterju sporočila, da imamo v Sloveniji do 14. ure potrjenih 89 primerov okužbe z novim koronavirusom.Testiranih je bilo 3058 oseb.

Po podatkih, ki so bili znani do 9. ure zjutraj in sicer je bilo takrat potrjenih 82 okužb, so v  celjski regiji so našteli tri okužene, v koprski tri, v ljubljanski 44, v mariborski sedem, v murskosoboški tri in v novomeški 20. Pri tem sta bila dva večja skupka okužb v Metliki (11) in Ljubljani (17). Za 32 oseb epidemiološka služba še ugotavlja, kje so se okužili, 21 pa se jih je okužilo v tujini.

NIJZ: Zaradi pojava koronavirusa v novih regijah in ker je v Sloveniji zdaj skupkov več, ocenjujemo, da je število okuženih v Sloveniji preseglo običajno število in pričakovano širjenje obolelih v populaciji, zato predlagamo razglasitev epidemije.

Zaradi pojava koronavirusa v novih regijah in ker je v Sloveniji zdaj skupkov več, so ocenili, da je število okuženih v Sloveniji preseglo običajno število in pričakovano širjenje obolelih v populaciji, zato so predlagali razglasitev epidemije, je pojasnil direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.


Zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) posredoval predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s koronavirusom aktivira Civilna zaščita. "To pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo," je napovedal Šarec. Ob tem je pojasnil, da je Civilna zaščita že aktivna, z odredbo o epidemiji pa bo dobila formalno-pravno podlago za nemoteno izvajanje nalog.


Ministrstvi za zdravje in za izobraževanje sta že v fazi priprav na ponedeljkovo zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov, med drugim vseh šol, dijaških domov, glasbenih šol in fakultet. Če lahko, pa starše pozivajo, naj otroke obdržijo doma že v petek, je dejal Šabeder.

Ob tem je Šarec opozoril, da zapiranje šol pomeni tudi posledice, saj zadeva 300.000 ljudi. Izpostavil je organizacijo varstva pa tudi nekatere socialne posledice. Vlada je danes obravnavala tudi predlog posebnega zakona, s katerim se bo tistim, ki bodo zaradi zaprtja ostali doma, zagotovilo 80-odstotno nadomestilo plače.


Ta ukrep, skupaj z drugimi ukrepi za omejitev širjenja virusa, bo po Šarčevih opozorilih sicer prinesel številne posledice. "Vsi v tej državi bomo morali živeti s temi posledicami in življenje še nekaj časa ne bo takšno, kot smo ga imeli do zdaj," je poudaril. A je hkrati prepričan, da "je Slovenija doslej obvladala vse mogoče situacije in tudi tokratno bo".

Kot je na tiskovni konferenci poudaril Šarec, zavračajo očitke, da bi ukrep zaprtja šol lahko sprejeli prej, saj se pri ukrepanju oziramo na širjenje virusa tudi v soseščini. Tudi Avstrija je sprejela odločitev, da se del VIZ zapre v ponedeljek, del pa v sredo.

Šarec je še poudaril, da razen Italije nobena druga država ni razglasila epidemije, Slovenija jo bo razglasila zaradi zagotovitve pravne podlage za vključitev Civilne zaščite in posledične lažje organizacije dela.

Tudi ukrep kontrole na meji ima svoje posledice, Hrvaška že zavrača nekatera tovorna vozila, zato jih bo začela na naši meji z Italijo zavračati tudi naša policija, da se nam ne zgodi žep in bi ta vozila obtičala v Sloveniji.

Danes je bila sprejeta  tudi uredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in sodelavcev: prepove se gibanje zdravstvenih delavcev na okuženih območjih ali neposredno ogroženih območjih kroženja koronavirusa - to so vse države, kjer je zaznana okužba s koronavirusom. Uredba bo  začela veljati danes ob 17. uri.

Danes je bila sprejeta  tudi uredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in sodelavcev: prepove se gibanje zdravstvenih delavcev na okuženih območjih ali neposredno ogroženih območjih kroženja koronavirusa - to so vse države, kjer je zaznana okužba s koronavirusom.

S to odredbo se določi dolžnost zdravstvenih delavcev in sodelavcev, da opravljajo zdravstveno dejavnost v posebnih pogojih, kot so: prepoved oz. omejitev koriščenja letnega dopusta, omejitev pravice do stavke in omejitev pravice do izobraževanja v okuženih območjih.

Omejitve veljajo do konca nevarnosti širjenja koronavirusa, za izvajanje morajo skrbeti vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Ksenija Klampfer je kljub nekaterim drugačnim informacijam naknadno pojasnila, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, po zakonu o delovnih razmerjih že zdaj pripada 50-odstotno nadomestilo plače.

Šabeder in Šarec sta pozvala, da se ne stigmatizira okuženih ljudi. Pirnatova pa je državljanom svetovala, naj sledijo podatkom uradnih institucij, saj v javnosti krožijo številne napačne informacije o novem koronavirusu, tako glede načina širjenja okužbe kot tudi testiranja in zdravljenja.

novo , sta