Revija Reporter
Slovenija

V Sloveniji uradno potrjenih že 25 primerov okužbe z novim koronavirusom

STA, E.M.M.

9. mar. 2020 12:28 Osveženo: 10:11 / 10. 3. 2020

Deli na:

Tiskovna konferenca po seji Sveta za nacionalno varnost

Primož Lavre

Kot je v Odmevih na TV Slovenija potrdil minister za zdravje Aleš Šabeder, je v Sloveniji potrjenih 25 primerov okužbe z novim koronavirusom. Na današnji seji Sveta za nacionalno varnost so bili sprejeti tudi nekateri sklepi. Med drugim se uvede prepoved zbiranja ljudi na javnih prireditvah v zaprtih prostorih, kjer se zbere več kot 100 ljudi. Uveden bo tudi nadzor na meji z Italijo in merjenje temperature na letališču Jože Pučnik. Vse športne prireditve z več kot 500 gledalci se bodo izvajale brez gledalcev, tudi pokal Vitranc in Planica.

Med 25 potrjenimi primeri je trenutno 14 uvoženih, torej so se okužili v tujini, največ v Italiji. Ostali primeri so sekundarni, gre za prenos okužbe v Sloveniji, a so okužbe povezane z znanimi primeri. Po regijah je trenutno položaj tak, da je 11 okuženih v ljubljanski regiji, 3 na Štajerskem, 1 v Istri in 10 na Dolenjskem. Med  okuženimi je 8 zdravstvenih delavcev. Po neuradnih podatkih naj bi med novima dvema primeroma okužb bila tudi oseba iz vodstva UKC Ljubljana.

Do popoldanske novinarske konference je bilo v Sloveniji opravljenih 1227 testiranj, a se stanje iz ure v uro spreminja. Nove okužbe, ki so bile danes ugotovljene, so predvidljive in prihajajo iz istega kroga predhodnih okužb. Vsi okuženi so v bolnišnici, se pa počutijo dobro.

Kot je  na današnji novinarski konferenci pojasnila Nina Pirnat direktorica NIJZ, je Slovenija zaenkrat v prvi fazi okužb. Število obolelih narašča, a v primerjavi s sosednjimi državami počasneje. Ukrepi, ki jih je ob širjenju novega koronavirusa sprejela Slovenija, so podobni ukrepom drugih držav. Zaostrili so jih zato, da bi širjenje okužbe vzdrževali na meji, ki jo lahko obvladajo.

Seja Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi

Primož Lavre

SKLEPI  SVETA ZA NACIONALNO VARNOST:

Na tiskovni konferenci je minister za zdravje Aleš Šabeder predstavil tudi sklepe, ki so bili sprejeti na seji Sveta za ancionalno varnost.

Med sprejetimi sklepi je tudi sklep, da se do nadaljnjega prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti ZD Metlika, ZD Novo mesto, ZD Črnomelj. Splošna bolnišnica Novo mesto odloži vse nenujne specialistične preglede. Obravnava se le akutno zbolele in stanja, ki lahko pripeljejo do poslabšanja zdravstvenega stanja.

Vsi obiski pri osebnem zdravniku naj se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru. Nujna stanja se obravnavajo po ustaljenem protokolu.

Delodajalce naprošajo, da za svoje zaposlene na podlagi priporočil NIJZ izdajo navodila o ravnanju. Delodajalce na področju Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine pozivajo, da delavce, ki so bolni oziroma kažejo znake akutnih respiratornih obolenj, opozorijo, da ostanejo doma in sledijo navodilom stroke. Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večji možni meri in se odsvetuje nenujna službena potovanja.

Na letališču Jože Pučnik se uvede sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo. Preuči se tudi uvedbo ukrepov na kopenski meji z Italijo.

Vse športne prireditve in druge dogodke nad 500 udeležencev se izvede brez gledalcev. Med njimi tudi Pokal Vitranc in izvedbo smučarskih skokov v Planici.

Ministrstvo za finance takoj sprosti proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe v dani situaciji.

Slovenija se pridruži nabavi preko evropskega javnega naročila pol milijona kosov zaščitnih mask.

Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo z Republiko Slovenijo bodo preko sms obvestila obveščeni o preventivnih ukrepih, ki veljajo v državi Sloveniji v zvezi s koronavirusom.

Vsem gospodinjstvom v Sloveniji bodo preko Pošte Slovenije distribuirali tiskane letake z navodili o ukrepanju v zvezi s koronavirusom.

Splošno zapiranje vrtcev in šol zaenkrat po oceni stroke in sveta še ni potrebno. Šole in vrtce se bo zapiralo po presoji in pojavu primera okužb na posameznem območju.

Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na v javnih prostorih.

Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji se spremeni in sicer se iz meje 500 zniža na 100.

Marjan Šarec in Janez Janša na tiskovni konferenci po seji Sveta za nacionalno varnost.

Primož Lavre

Po besedah predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca so na današnji seji Sveta za nacionalno varnost govorili o ukrepanju posameznih ministrstev. Ta, kot je dejal, imajo svoje načrte ukrepanja in so pripravljena na soočenje s koronavirusom.



Šarcu se zdi pomembno, da so ministri v odhajanju začeli sodelovati z novimi ministri, da bo prehod čim bolj gladek in da se zagotovi potrebno kontinuiteto. Ocenjuje, da smo trenutno v fazi, ko virus zaustavljamo na ravni, ko še ravnamo sorazmerno. Svet se bo ponovno sestal, ko bo za to potreba, je še povedal.



Seje Sveta za nacionalno varnost se je udeležil tudi novi predsednik vlade Janez Janša, ki je po seji povedal, da delovna komunikacija med staro in novo vladno ekipo poteka od petka. Po njegovi oceni smo sicer trenutno "v zelo občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji".



"Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri in da se bo širil. Zato gre za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema," je dejal.

Nina Pirnat, direktorica NIJZ

Primož Lavre

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost dejala tudi, da bomo kmalu "prišli do stanja, ko oseb z blagimi kliničnimi znaki ne bomo več hospitalizirali". Ko se bo to zgodilo, bodo vsi, ki jim bodo potrdili okužbo s koronavirusom, dobili striktna navodila, naj bodo doma in ne hodijo okrog.


Kot je dejala, ne more komentirati podrobno zdravstvenega stanja oseb, pri katerih so potrdili okužbo. Se pa po zdajšnjih informacijah "osebe počutijo dobro, imajo blago klinično sliko, hospitalizirane pa so ali v UKC Ljubljana, UKC Maribor ali Splošni bolnišnici Novo mesto". "NIJZ je predlagal karanteno za okoli 50 oseb, ampak ob nadaljnjih posvetovanjih se bo številka spreminjala," je dejala.

Po navedbah Pirnatove je Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. To je faza, ko iščejo vsak izvor okužbe in jo skušajo omejiti. "Se pa epidemiološka situacija razvija, saj število obolelih narašča," je dejala. Ob tem je poudarila, da število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Druga faza širjenja bolezni nastopi takrat, ko se začne virus širiti v skupnosti. Ta faza se bo po navedbah Pirnatove zagotovo zgodila tudi pri nas, v tej fazi bodo ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. Ti bodo usmerjeni predvsem v preprečitev zbiranja itd.

Tretja faza pa pomeni prehod iz izbruha bolezni v epidemijo. Takrat nastopijo ukrepi, kot je spreminjanje kapacitet zdravstvenega sistema, aktiviranje dodatnih kapacitet v zdravstvu ter zapiranje vrtcev in šol.

Po neuradnih informacijah naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ponoči hospitaliziranih 15 bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Vsi so v izolaciji, trenutno pa ni nikogar, ki bi potreboval specifično zdravljenje, obravnava je enaka kot pri ostalih okužbah dihal.

Okužba z novim koronavirusom naj bi bila potrjena tudi v občini Vodice. Okužena oseba je v izolaciji na Infekcijski kliniki v Ljubljani. V karanteni naj bi bila zaposlena v kamniški Osnovni šoli Toma Brejca. Gre za profesorico, ki je bila pred tednom dni v stiku z osebo, ki je potrjeno okužena s koronavirusom. V šoli so že razkužili pisarne.

INFORMACIJE O KORONAVIRUSU: 080 1404

Urad vlade vzpostavil klicni center v pomoč pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom 

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 so na voljo za informacije vsak dan med 8. in 20. uro

Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov

KRONOLOGIJA ŠIRJENJA OKUŽBE V SLOVENIJI

4. marec: V Ljubljani potrdijo prvo okužbo pri moškemu, ki je bil na potovanju v Maroku in 29. februarja prišel v Slovenijo iz Italije.

5. marec: Potrdijo pet novih okužb in sicer v Ljubljani pri dveh sopotnikih prvookuženega ter moškemu in ženski, ki sta bila v Italiji. V Mariboru pa pri moškemu, ki je bil tudi v Italiji in je zaposlen na UKC Maribor.

6. marec: Potrdijo sedmi in osmi primer. Med drugim pri še eni zaposleni v UKC Maribor. Okužena zdravnica je partnerka 32-letnega kliničnega farmacevta, pri katerem so okužbo potrdili dan prej. Osmi primer je zdravnik Zdravstvenega doma Metlika, ki je bil v stiku z več desetimi ljudmi, tudi v domu za ostarele.

7. marec: Potrdijo še štiri primere okužb.

8. marec: Potrdijo štiri primere okužb. Med okuženimi naj bi bila tudi oseba iz Lucije.

9. marec: Število potrjenih okužb se povzpne na 23.

novo , sta