Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz sveta se vrstijo čestitke dobitnikom Nobelove nagrade za mir

Deli na:
Iz sveta se vrstijo čestitke dobitnikom Nobelove nagrade za mir

Ales Bjaljacki, dobitnik letošnje Nobelove nagrade za mir, je vse od leta 2020, ko so ga aretirali na protestih proti Lukašenku, v priporu brez sojenja. - Foto: Profimedia

Iz sveta, tudi iz Slovenije se že vrstijo čestitke letošnjim Nobelovim nagrajencem za mir, beloruskemu aktivistu Alesu Bjaljackemu ter organizacijama za človekove pravice Memorial iz Rusije in Centru za državljanske svoboščine iz Ukrajine. Voditelji držav so jim izrekli številne pohvale za njihov boj za človekove pravice in demokracijo.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na Twitterju izrekla iskrene čestitke vsem letošnjim Nobelovim nagrajencem. "V temačnih časih za demokracijo, gre nagrada v roke tistih, ki se neutrudno borijo za človekove pravice," je zapisala in hkrati poudarila, da je civilna družba temelj demokracije in branik miru.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob izreku čestitk ocenil, da podelitev Nobelove nagrade osvetljuje moč civilne družbe pri krepitvi miru. "Skupine civilne družbe so kisik demokracije ter katalizatorji miru, družbenega napredka in gospodarske rasti. Pomagajo ohranjati odgovornost vlad in prenašajo glasove ranljivih v dvorane oblasti," je poudaril. Svet je pozval, naj podpre pogumne zagovornike univerzalnih vrednot miru, upanja in dostojanstva za vse.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v svoji pohvali pozdravila pogum ukrajinskih, ruskih in beloruskih borcev za človekove pravice. "Nobelov odbor je priznal izjemen pogum žensk in moških, ki so se uprli avtokraciji in pokazali pravo moč civilne družbe v boju za demokracijo," je zapisala na Twitterju.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju čestital vsem dobitnikom nagrade, pri tem pa je poudaril, da je pravica do izražanja resnice temelj za vse svobodne in odprte družbe.

Podobno mnenje je izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je letošnje Nobelove nagrajence označil za neomajne zagovornike človekovih pravic v Evropi in dodal, da lahko kot mirovniki vedno računajo na podporo Francije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V uradu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so bili medtem do izbora dobitnikov Nobelove nagrade za mir kritični. Najprej so sicer izpostavili, da so prebivalci Ukrajine, ki je od februarja v vojni z Rusijo, glavni arhitekti miru, kasneje pa dodali kritiko, ker so skupaj z ukrajinskimi nagrado prejeli tudi ruski in beloruski aktivisti.

"Nobelov odbor ima zanimiv odnos do besede mir, ko nagrado za mir podeljuje predstavnikoma dveh držav, ki sta napadli tretjo," je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak in poudaril, da niti ruske niti beloruske organizacije niso bile sposobne organizirati upora proti vojni v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je medtem čestitala rojaku Alesu Bjaljackemu. "Nagrada je pomembno priznanje za vse Beloruse, ki se borijo za svobodo in demokracijo," je še dodala.

Na drugi strani se je uradni Minsk odzval, da "se Alfred Nobel obrača v grobu".

Bjaljacki, ki je eden od pobudnikov gibanja za demokracijo in ustanovitelj organizacije za človekove pravice Pomlad (Vjasna), je bil sicer zaradi svojih prizadevanj za človekove pravice in demokracijo v Belorusiji že zaprt, brez sojenja pa je v zaporu tudi sedaj že več kot leto dni.

Nobelov odbor je sicer danes ob razglasitvi nagrajencev sporočil, da je letošnja Nobelova nagrada namenjena trem izjemnim zagovornikom človekovih pravic, demokracije in miroljubnega sožitja v treh sosednjih državah.

V obrazložitvi je Nobelov odbor izpostavil, da prejemniki predstavljajo civilno družbo v svojih domovinah in da že leta zagovarjajo pravico do kritike oblasti in zaščite temeljnih pravic državljanov. Močno si prizadevajo za dokumentacijo vojnih zločinov, kršitev človekovih pravic in zlorab oblasti. Skupaj dokazujejo pomen civilne družbe za mir in demokracijo, so ob razglasitvi nagrajencev izpostavili v odboru.