stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V SDS pričakujejo oprostilno sodbo za Janšo

Deli na:
V SDS pričakujejo oprostilno sodbo za Janšo

Foto: Bobo

V SDS pričakujejo oprostilno sodbo za predsednika stranke Janeza Janšo v zadevi Patria. Pričakujejo "zaključek sramotnega procesa, ki jemlje ugled slovenskemu pravosodju", je danes dejal poslanec SDS Zvone Černač. Vztrajajo, da ne gre za praven, pač pa politično montiran proces, čigar edini namen je odstranitev Janše iz političnega prostora.

V SDS so prepričani, da ni utemeljenega razloga za zavlačevanje postopka v zadevi Patria in za to, da višje sodišče odločitve ne bi izreklo že v sredo ali v nekaj naslednjih dneh. Če odločitve še ne bo, bo po Černačevem prepričanju to le še eden od korakov v smeri dejstva, da gre za politično montiran proces, ne pa presojanje po pravu in pravičnosti.

Černač ni seznanjen z napovedanim shodom ob obravnavi na sodišču. Je pa spomnil, da bo obravnava javna; tudi sam bo prisoten, prav tako številni ljudje, ki ta proces "čutijo kot odklon od pravičnosti in od standardov, h katerim se je Slovenija zavezala pred 24 leti, ko je postala samostojna". To, da pri takšnih večjih zadevah tudi običajno ni bilo odločitve na isti dan, pa je po Černačevih besedah slaba navada, ki so meče slabo luč na naše pravosodje.

Poslanec SDS je na današnji novinarski konferenci poudaril, da v tem primeru ni osnovnih elementov kvalifikacije domnevnega kaznivega dejanja in da ni bilo nikakršnih temeljev za vložitev obtožnega predloga, kaj šele za sodbo. To po njegovih besedah govorijo tudi številni ugledni strokovnjaki, ki da so javno argumentirali dvom v postopek in v sodbo.

Kot je dejal Černač, je sodišče na prvi stopnji Janšo obsodilo zaradi tega, ker naj bi neugotovljenega dne, ob neugotovljenem času, na neugotovljenem kraju in na neugotovljen komunikacijski način prejel obljubo darila za stranko.

Spomnil je, da je vrhovno sodišče v neki drugi zadevi marca 2012 zapisalo, da je brez posebnega razčlenjevanja in utemeljevanja jasno, da se obdolženec lahko brani le zoper očitke, da je storil konkretno kaznivo dejanje, ne pa, da je neugotovljenega dne zoper neugotovljene osebe in na neugotovljen način storil kaznivo dejanje.

Nekdanja tožilka Blanka Zobec Hrastar, ki je obtožni predlog v zadevi Patria vložila, pa je bila po Černačevem mnenju v ustavno nedopustnem konfliktu interesov, saj gre za soprogo bivšega sodelavca tajne službe, ki je sodeloval pri aretaciji Janše leta 1988 "v podobnem politično montiranem procesu".

Da gre v primeru Patria za politično montiran proces je, kot trdi Černač, pred časom spoznala tudi Evropa. Po njegovih navedbah je Evropska ljudska stranka v resoluciji izrazila pričakovanje o zaključku tega postopka v razumnem roku in pričakovanje, da proces ne bo služil političnemu obračunavanju ter odstranitvi Janše iz političnega prostora.

Černač je še spomnil, da je tudi sodišče na Finskem v zadevi Patria na prvi stopnji izreklo oprostilno sodbo.