pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V SDS nasprotujejo predlagani noveli zakona o dohodnini

Deli na:
V SDS nasprotujejo predlagani noveli zakona o dohodnini

Foto: Bobo

Poslanci SDS nasprotujejo vladnemu predlogu novele zakona o dohodnini, saj je ta, kot je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka SDS Alenka Jeraj, neusklajen s socialnimi partnerji. Sprejetje predlagane novele bi po mnenju poslancev SDS najbolj obremenilo družine in pa "najbolj produktivne delavce", ki bi morali biti manj obdavčeni.

Pred torkovo splošno razpravo v DZ o predlogu novele zakona o dohodnini, s katero bi se med drugim odpravilo dosedanje avtomatično usklajevanje davčnih olajšav in lestvice za odmero dohodnine z inflacijo, je Jerajeva izrazila nasprotovanje predlaganim spremembam. "Gre za enega od zakonov, ki ga vlada ni uskladila s socialnimi partnerji," je poudarila.

Doslej so se davčne olajšave in lestvica za odmero dohodnine enkrat letno usklajevale s koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji, s sprejetjem predloga pa bi se možnost usklajevanja in določanja stopnje rasti prenesla v zakon o izvrševanju proračuna. "Temu najbolj nasprotujemo, prav tako pa je to najbolj nesprejemljivo za socialne partnerje," je dejala.


Po njenem mnenju bi to pomenilo, da "bodo ponovno najbolj na udaru družine in pa srednji sloj". Kot je pojasnila, gre za družine, ki že sedaj komaj shajajo, z vsako novo odločitvijo pa jih vlada po njenem mnenju še dodatno obremenjuje. Med dodatnimi obremenitvami za družine je izpostavila še višjo ceno vinjet in višji davek na dodano vrednost. "Tudi trošarinska politika ni najbolj prijazna," je ocenila Jerajeva.

Poslanci SDS bodo sicer po njihovem mnenju slab predlog skušali popraviti z amandmaji, vendar pa dvomijo, da bodo ti dobili zadostno podporo, saj je bil zakon vložen v obravnavo brez soglasja socialnih partnerjev.

Odprava indeksacije pri dohodnini naj bi sicer po ocenah vlade prinesla približno 30 milijonov evrov prihrankov letno.