Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril »netovariški« Han, Jani Prednik pa je razklal poslance

Deli na:
Razvnete strasti v SD:  Milana Kučana  razkuril »netovariški« Han, Jani Prednik pa je razklal poslance

Milan Kučan - Foto: S. Ra.

Zaradi izvolitve Matjaža Hana za predsednika SD je bil nejevoljen glavni Brglezov podpornik, prvi predsednik države Milan Kučan, ki je dva dni po kongresu novinarju portala Topnews razplet kongresa SD komentiral: »Nobenega nisem podpiral. Ne, nobenega, ne. Pravim, da če bi bil član stranke, bi se še s tem ukvarjal, zdaj pa ne. Pravim, da to ni moj problem. Kar so si skuhali, bodo pojedli.« Naši sogovorniki v SD se ob tem zgolj nasmihajo in opominjajo, da se je Kučan z njihovim kongresom precej ukvarjal.

Kar tri ure je poslušal predstavitev treh predsedniških kandidatov na predkongresnem srečanju SD v Ljubljani, res pa na koncu uradno ni podprl nikogar med njimi. Toda neuradno je slišati, da je klical vplivne člane in jih nagovarjal k podpori Milanu Brglezu. Med njimi tudi Hana, ki pa naj bi ga zavrnil, nato pa sam dal podporo Beočaninu. To je bilo seveda še v času, ko sam še ni nameraval vstopiti v predsedniško tekmo. Ko je to storil, pa naj bi bil Kučan po besedah naših virov zelo razburjen in naj bi Hanovo odločitev označil kot »netovariško«.

Han se je dan po kongresu srečal z Brglezom, v torek s poslansko skupino, v sredo pa z Beočaninom. Večji zaplet bi se lahko zgodil v poslanski skupini, ki jo vodi Prednik, ki je po porazu na kongresu ponudil odstop, vendar ga nista sprejela ne poslanska skupina ne predsednik Han, ki je javno povedal, da Prednik še vedno uživa njegovo zaupanje.

Toda na kongresu so bile strasti razvnete. Ko je Prednik v zaprtem delu kongresa napadel Hana, ker je zelo pozno vstopil v predsedniško tekmo, mu je po naših virih v bran stopil poslanec Soniboj Knežak in obračunal s Prednikom. Slednji je nato po prvem krogu pozval svoje podpornike, naj svoj glas zaupajo Brglezu, ne pa Hanu, ki naj bi nadaljeval prakse, ki so jih privedle v sedanji položaj.

Han je pozneje javno odgovoril, da sam ni nikoli prej zasedal vodilnih položajev v stranki, medtem ko je bil Prednik eden od podpredsednikov. Poleg tega se je tudi on takrat za kandidaturo za podpredsednika odločil šele na kongresu, ko se je umaknil za izzivalca Tanji Fajon. To so mnogi pozneje Predniku zamerili, zato nekateri težko verjamejo, da bi mu tokrat uspelo zasesti najvišji položaj, če tik pred zdajci v igro ne bi vstopil Han.

Poslanska skupina naj bi bila, kot je slišati, zaradi Prednika precej razklana. Podpirata ga Meira Hot in Damjan Zrim, vsi trije so prejšnji teden na seji poslanske skupine manjkali zaradi dopusta, nasprotovali naj bi mu Knežak, Predrag Baković in Bojana Muršič; sedmi poslanec Jonas Žnidaršič naj bi bil pogosto odsoten ali pa kar »prespi« seje. Hanu je uspelo prepričati kolege, zlasti Knežaka, ki prihaja iz njegove sosednje občine, da Prednik ostane na položaju, saj si ne želi dodatnega konflikta s poslansko trojico.

Medtem ko sta se Hotova in Zrim v sredo že vrnila v državni zbor, pa je Prednik dopust podaljšal do konca tedna. Na naše vprašanje, kako bosta sodelovala z novim predsednikom, je odgovoril, da se bosta srečala, ko pride z dopusta. V ponedeljek pa sta govorila po telefonu, ko ga je obvestil o soglasni zaupnici poslancev. Ali to pomeni, da sta zgladila nesoglasja? »Nesoglasij nikoli ni bilo,« je odvrnil.

Mimogrede, Prednik in Hotova sta skušala za glavnega tajnika na kongresu nastaviti bivšega direktorja Sove Sebastjana Selana, a je bila mnogo bolj prepričljiva Živa Živkovič, ki sta jo podpirala tako Han kot Brglez, še bolj pa je zanjo lobiral donedavni glavni tajnik Klemen Žibert. Živkovičeva je bila njegova desna roka, preden je postala vodja kabineta nove pravosodne ministrice Katičeve. V glavno tajništvo pa jo je pripeljal Žibertov predhodnik Dejan Levanič. Nova glavna tajnica se je sicer že v ponedeljek srečala s kolegoma iz koalicijskih strank.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24