Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Slovenija

V pripravi odprtje vladnega računa za zbiranje donacij

Deli na:
V pripravi odprtje vladnega računa za zbiranje donacij

Andrej Šter, vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve. - Foto: Posnetek zaslona

Uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada že v prihodnjih dneh odprla poseben transakcijski račun za donacije. Naj prispevajo, je pozval predvsem tiste, ki jim je Slovenija spričo krize s koronavirusom pomagala iz tujine z evakuacijskim letom.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da se jim javljajo vedno novi slovenski državljani, ki poskušajo priti iz tujine in potrebujejo pomoč. Zagotovil je, da bodo to pomoč še naprej nudili vsem in jih poskusili spraviti na varno v domovino. Dobra novica pa je, "da jih tudi vedno več prihaja domov na različne načine", je dejal Šter.

"Nam je dragocen vsakdo, ki se vrne. In število tistih, ki so se vrnili, je v zadnjih dneh že izrazito večje. Govorimo o nekaj tisoč Slovencih, ki so se uspešno vrnili," je dejal Šter.

Ponovno je opozoril, da se razmere v svetu zaradi pandemije koronavirusa samo slabšajo in da so Evropejci v nekaterih regijah, zlasti v Južni Ameriki, deležni tudi sovražnega odnosa in ultimatov, da morajo državo na hitro zapustiti, brez kakšnih navodil, kam in kako.

Zato je Šter vsakršno taktiziranje odsvetoval. "Bolj ugodnih razmer ne bo," je opozoril. Kdaj se bodo razmere vrnile v normalo, pa se ni upal napovedovati. Zagotovo ne kmalu in zagotovo ne hitro, je nakazal.

Državljane, ki se še vračajo v Slovenijo, spodbujajo, da uporabljajo komercialne poti, ki so še na voljo in ki imajo tudi redno povezavo s slovensko mejo. Tako je že dopoldne pojasnil, da je še vedno možno priti na zagrebško letališče, od koder je potem mogoče priti na slovensko mejo, prav tako je možno uporabiti letališča na Dunaju, Münchnu ali Frankfurtu in nato z vlakom priti do Gradca in potem slovensko-avstrijske meje.

Glede na oceno zunanjega ministrstva so doslej pri iskanju komercialnih letov uspešno pomagali približno 160 slovenskim državljanom.

Sicer pa se Slovenija trudi organizirati tudi evakuacijske lete, bodisi z najetim letalom bodisi letalom Slovenske vojske. Nekaj poti izvedejo tudi z avtobusi iz krajev, kamor slovenske državljane pripeljejo v sodelovanju z drugimi državami. Evakuacijske lete pa zaradi omejenega dosega lahko Slovenija izvaja le na območju Evrope in Sredozemlja, je opozoril Šter.

Glede na podatke zunanjega ministrstva je bilo s tovrstnimi evakuacijskimi potmi v Slovenijo pripeljanih okoli 260 slovenskih državljanov in rezidentov, ki so se vračali s Kanarskih otokov, Maroka, Pariza, Londona, Prage, Varšave, Beograda, Podgorice, Münchna in Moskve.

Zunanji minister Anže Logar je pred dnevi povedal, da tovrstnih evakuacij ne bodo več izvajali z območij, s katerih je bila evakuacija že izvedena. Šter je danes pojasnil, da to zagotovo velja za tista območja, kjer ni zanimanja za vračanje. Kot take so na primer ZDA, saj je na primer slovaško letalo, ki je Sloveniji ponudilo možnost evakuacije, imelo še kar precej nezasedenih mest, je povedal.

"Se pa evakuacijsko reševanje ne bo zaključilo, dokler bomo lahko s to obliko pomagali slovenskim državljanom, ki so še v tujini. In teh je precej," je zagotovil Šter.


Jelko Kacin:"Slovenija teh letov ne zaračunava in jih ne more zaračunavati. Vseeno pa mislim, da lahko tisti, ki jih na ta način pripeljemo domov, njihovi svojci in prijatelji, donirajo drugim, ki so pomoči potrebni." 

Kacin je zatem izpostavil, da gredo evakuacijski leti na račun države. "Slovenija teh letov ne zaračunava in jih ne more zaračunavati. Vseeno pa mislim, da lahko tisti, ki jih na ta način pripeljemo domov, njihovi svojci in prijatelji, donirajo drugim, ki so pomoči potrebni," je dejal Kacin.Napovedal je, da bo vlada v prihodnjih dneh, morda že v četrtek odprla poseben transakcijski račun za tovrstne donacije. Kot je dejal, jih po tem sprašuje tudi veliko slovenskih podjetij.


Dodal je še, da če bo kdo, potem ko bo vlada začela uresničevati določbe krovnega zakona, ugotovil, da je pomoč, ki jo dobi iz proračuna, njemu ali njegovim bližnjim nepotrebna, jo bo lahko prav tako doniral na ta transakcijski račun.

Šter je poleg tega zagotovil, da so slovenske meje za vse državljane odprte in da bo v Slovenijo lahko vstopil vsak, ki bo prišel na mejo. Slovenija ne bo zaprla meje za svoje državljane, kot je to na primer naredila Srbija. "To ne bi bilo v nasprotju zgolj s slovensko zakonodajo, ampak splošnim civilizacijskim standardom," je dejal.

Seveda pa so vsi, ki pridejo v državo, deležni zdravstvenega nadzora in navodil, kako morajo ravnati v prihodnje, je še pojasnil Šter.

loading...
Loading...