stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Premogovniku Velenje izkopali že 245 milijonov ton premoga

Deli na:
V Premogovniku Velenje izkopali že 245 milijonov ton premoga

Foto: Bobo

V Premogovniku Velenje so minuli torek v tretji nočni izmeni izkopali 245-milijonto tono premoga. V pridobivalnem prostoru premogovnika, ki deluje od leta 1875, bodo do konca odkopavanja v letu 2054 odkopali še 96 milijonov ton premoga, medtem ko je odkopnih rezerv še nekaj več kot 115,5 milijona ton, so sporočili iz Premogovnika Velenje.

Letos Premogovnik Velenje načrtuje proizvodnjo premoga v višini 3,3 milijona ton, kar pri napovedani kalorični vrednosti 11,7 giga joula na tono v energiji znaša 38.607 tetra joulov. Pri izdelavi jamskih prog letos načrtujejo 5728 metrov novih prog, 692 metrov pretesarb in 148 metrov sanacij stabilnih jamskih objektov.

"V prvih petih mesecih smo pridobili 1,6 milijona ton premoga. Kalorična vrednost pridobljenega premoga je znašala 11,9 giga joulov na tono," je povedal vodja proizvodnega področja in glavni tehnični vodja Premogovnika Velenje Bogdan Makovšek in dodal, da so imeli januarja in februarja občasno v odkopavanju kar tri odkope.

Na ta način so po besedah Makovška dosegali zelo dobro proizvodnjo. "Od marca pa do danes sta v odkopavanju dva odkopa, ki dosegata proizvodnjo tudi preko 15.000 ton dnevno, tako da v dosedanjem poteku leta beležimo proizvodnjo nad letnim načrtom. Tudi preostali del leta bosta v odkopavanju dva odkopa s podobno proizvodnjo in na ta način ne pričakujemo večjih težav pri doseganju letošnjega načrta proizvodnje," je še dejal Makovšek.


V Premogovniku Velenje vodijo evidenco o količini zalog premoga od leta 1960 dalje, ko je bila ocena zalog izdelana po začasnih navodilih komisije za ocenjevanje zalog mineralnih surovin in je bilo izračunanih okoli 700 milijonov ton zalog v ležišču, kar bi danes imenovali geološke zaloge v nahajališču.

Od takrat pa do danes je omogočena sledljivost količin, ki so se na račun raziskav nekoliko povečevale in na račun izkoriščanja postopoma zmanjševale. Vsakih pet let se skladno z rudarsko regulativo izdela elaborat o zalogah, o količinah preostalih zalog premoga pa vsako leto premogovnik poroča pristojnemu ministrstvu.

V preteklosti je bila za izračun zalog uporabljena metoda vzporednih prerezov, z razvojem računalniških orodij pa so prešli na izračun, ki bazira na digitalnih modelih in je v primerjavi s predhodnimi metodami bolj natančen.
Za odkopavanje odkopnih zalog premoga imajo v Premogovniku Velenje izdelane koncepte odkopavanja do leta 2054, iz katerih je razvidno, na kateri način bo možno odkopati vse odkopne zaloge premoga.