900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V ponedeljek o protikoronskem zakonu celotna koalicija, DZ o njem predvidoma sredi tedna

Deli na:
V ponedeljek o protikoronskem zakonu celotna koalicija, DZ o njem predvidoma sredi tedna

O predlogu obsežnega zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic koronavirusa naj bi v ponedeljek dopoldne razpravljali ministri in poslanci koalicije. - Foto: Primož Lavre

O predlogu obsežnega zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic koronavirusa, ki ga je v soboto potrdila vlada, bodo v ponedeljek dopoldne po informacijah STA razpravljali ministri in poslanci koalicije. Že pred tem bo kolegij predsednika DZ določil časovnico izredne seje DZ, na kateri bodo sprejemali zakon. Seja bo predvidoma sredi tedna.

Vlada je zakonski predlog interventnih ukrepov v soboto pozno zvečer spravila pod streho po dveh dneh zasedanj. Kot je na Twitterju zapisal premier Janez Janša, so po večdnevnem neprekinjenem delu sprejeli prvi protikoronski zakon z ukrepi za omejitev epidemije in blažitev posledic epidemije v vrednosti treh milijard evrov.

Podrobneje bodo sprejete ukrepe na popoldanski novinarski konferenci predstavili predsednik vlade in SDS Janša ter podpredsedniki vlade in prvaki koalicijskih strank SMC, NSi in DeSUS, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec. Navzoč bo tudi finančni minister Andrej Šircelj.

"Cilji predlaganih ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno-raziskovalnim projektom za boj z epidemijo, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu," so nanizali v sporočilu po seji vlade.

Protikoronski zakon je vlada po nujnem postopku že poslala v DZ. Kolegij predsednika DZ bo časovnico izredne seje določil na seji v ponedeljek ob 9. uri. Ta naj bi bila po zdajšnjih načrtih v sredo, je za STA pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič. Je pa že slišati za nekatera prizadevanja, da bi sejo izpeljali celo dan prej, torej v torek. V tem primeru bi moral zakonski predlog matični parlamentarni odbor za finance obravnavati že v ponedeljek.


Sklica za zdaj še ni, je pa verjetno to odvisno tudi od politične volje in dogovora koalicije na koalicijskem vrhu, ki bo po neuradnih informacijah v ponedeljek dopoldne v Cankarjevem domu in se ga bodo udeležili tako ministri kot poslanci koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Kolegij predsednika DZ pa naj še ne bi obravnaval predloga sklepa o novi razdelitvi mest v delovnih telesih DZ. Ta je sicer potrebna zaradi spremenjenih razmerij med strankami po menjavi vlade in oblikovanju nove vladne koalicije. Dogovor med poslanskimi skupinami namreč ta teden še ni bil dosežen, zato naj bi Zorčič interese poskusil uskladiti najprej na neformalnem sestanku z vodji poslanskih skupin po ponedeljkovem koalicijskem srečanju.

Glede na napovedi notranjega ministra Aleša Hojsa utegne biti prihodnji teden v postopku v DZ tudi predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi vojski podelili policijska pooblastila pri varovanju južne državne meje.

Hojs je po posvetih v DZ napovedal, da bodo predlog čez vikend dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Usklajenega bi vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek, je v petek dejal minister, ki verjame, da lahko v DZ dobijo zadostno podporo za aktivacijo tega člena.

Sicer je tudi v Sloveniji z namenom preprečitve širjenja koronavirusa v zadnjih tednih obstalo javno življenje. Vlada je sprejela številne ukrepe, danes je pričakovati še zaostren odlok o prepovedi zbiranja na javnih mestih.